U trendu

Izrael uspešno trestirao novi antiraketni odbrambeni sistem

JERUSALIM (AP) – Izrael je danas saopštio da je uspešno testirao antiraketni odbrambeni sistem dizajniran za presretanje balističkih projektila izvan Zemljine atmosfere.

Novi izraelski sistem nazvan Strela osmišljen je kao niz sinhronizovanih lansirnih jedinica i razvijen je tokom poslednjih godina s ciljem da se obezbedi zaštita u bilo kom budućem sukobu sa najvećim neprijateljem jevrejske države Iranom ili regionalnim militantnim pro-iranskim grupama, kao što su libanski Hezbolah ili palestinski Hamas u Pojasu Gaze, prenosi AP.

Ministarstvo odbrane Izraela je nakon testiranja saopštilo da je sistem detektovao cilj i ispalio dve rakete Strela uz ocenu da je misija bila uspešna.

„Sa svakim korakom napred, sa svakim novim dostignućem, mi opremamo državu Izrael da se odbrani od rastućih pretnji. Naši sistemi pružaju Izraelu slobodu strateškog manevrisanja“, navodi se u saopštenju ministra odbrane Benija Ganca.

Sistem Strela je razvila državna kompanija namenske industrije Israel Aerospace Industries, u saradnji sa Agencijom za raketnu odbranu SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.