U trendu

Južnokorejci danas biraju predsednika, izlaznost velika

Južnokorejci danas biraju novog predsednika, a izlaznost je prilično velika, što nagoveštava da su gnevni glasači željni promena posle korupcionaškog skandala zbog kojeg je dosadašnja predsednica Park Geun-hje smenjena i koji je uzdrmao političku i poslovnu elitu.

Nacionalna izborna komisija saopštila je da je izlaznost do 14:00 sati po lokalnom vremenu bila 59,9 odsto, što je više u poređenju sa 52,6 odsto koliko je stopa izlaznosti iznosila u isto doba izbornog dana na prethodnim predsedničkim izborima održanim 2012. godine, prenosi Rojters.

Komisija predviđa da će ukupna izlaznost premašiti 80 odsto, što bi bio najveći odziv birača otkako je predsednik Kim Dae-džung izabran 1997. godine, kada je glasalo 80,7 odsto birača.

Birališta su otvorena u 06:00 ujutro, a biće zatvorena u 20:00 sati po lokalnom vremenu, dva sata kasnije nego 2012. godine.

AFP navodi da levici naklonjeni Mun Džae-in, nekadašnji advokat specijalizovan za pitanja ljudskih prava, već mesecima vodi u predizbornim anketama.

I Rojters ocenjuje da će, ukoliko ne bude nekog značajnog preokreta, za novog predsednika biti izabran liberal Mun – koji poziva na umereni pristup Severnoj Koreji i želi da reformiše moćne konglomerate u porodičnom vlasništvu i da podstakne fiskalne troškove kako bi se otvorila nova radna mesta.

Mun, koji je „za dlaku“ izgubio od Park na izborima pre pet godina, kritikovao je dve bivše konzervativne vlade što nisu zaustavile razvoj oružanog programa Severne Koreje, a zalaže se za politiku dijaloga uz istovremeno održavanje pritiska i sankcija kako bi se ohrabrile promene u toj susednoj zemlji.

U poslednjem istraživanju javnog mnjenja koje je objavila agencija „Galup Koreja“ nedelju dana pre glasanja, kada je započela predizborna tišina, on je imao 38 odsto podrške, a prvi pratilac mu je bio bivši tehnološki mogul An Čeol-Su sa 20 odsto podrške anketiranih.

Munova pobeda pružila bi preko potrebnu stabilnost i poboljšala stanje na tržištu u trenutku kada je izvoz važan za ekonomski oporavak zemlje, ocenjuje britanska agencija.

Današnje glasanje okončaće višemesečni vakuum na vlasti, nakon što je Park smenjena u martu na osnovu optužbi za primanje mita i zloupotrebu vlasti, čime je postala prvi demokratski izabran predsednik Južne Koreje koji je zbačen s vlasti.

Ona se trenutno nalazi u zatvoru jer je suđenje protiv nje u toku, ali negira da je počinila bilo kakav prestup, a danas je odlučila da ne glasa, navode južnokorejski mediji.

U Južnoj Koreji nema drugog kruga predsedničkih izbora – ko u prvom dobije najviše glasova, postaje šef države.

Očekuje se da će pobednik položiti zakletvu u sredu, nakon što Nacionalna izborna komisija objavi zvanične rezultate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.