U trendu

Kina podržava nastavak razgovora SAD i Severne Koreje

PEKING – Kina je danas saopštila da je od SAD dobila izveštaj o poslednjem susretu američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Tamp je prvi američki predsednik koji je stupio na tlo Severne Koreje, kada se prošle nedelje sastao s Kimom u Panmudžonu, u demilitarizovanoj zoni na granici dve Koreje, i kada su se dogovorili o nastavku blokiranih pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Kako se navodi u kratkom saopštenju kineskog Ministarstva inostranih poslova koje prenosi Rojters, zamenik šefa kineske diplomatije Luo Džaohui i specijalni izaslanik SAD za Severnu Koreju Stiven Bigun razgovarali su u petak telefonom o susretu Trampa i Kima.

„Bigun je govorio o susretu lidera SAD i Severne Koreje u Panmudžonu, i rekao da je američka strana spremna da ojača komunikaciju i saradnju s kineskom stranom u vezi s pitanjem (Korejskog) poluostrva“, kaže se u saopštenju.

Luo je preneo Bigunu da poslednji pozitivni znakovi u vezi s pitanjem Severne Koreje od svih uključenih strana imaju veliki zančaj za mirovne pregovore.

„Kina podržava američko-severnokorejski dijalog i nada se da će se dve strane naći na pola puta i slediti konsenzus lidera dve zemlje o nastavku što je pre moguće konsultacija na radnom nivou“, kaže se u saopštenju kineskog ministarstva.

(Tanjug)

Napišite komentar