U trendu

Klimkin: Rusija nije spremna na pozitivne korake

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin smatra da Moskva nije spremna na preduzimanje bilo kakvih pozitivnih koraka i ocenjuje da bi Rusija trebalo da napusti istočni deo Ukrajine i pusti da dođe međunarodna zajednica.

Klimkin je, u izjavi agenciji APA, rekao da na nespremnost Rusije na rešenje ukazuju i reči šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je „normalnu mirovnu misiju UN poredio sa okupatorskom administracijom“, dok je istovremeno tri godine u istočnoj Ukrajini prisutna „ruska okupatorska administracija“.

On smatra da je rešenje za mir u Donbasu jednostavno – Rusija treba da napusti taj region, a da dođe međunarodna zajednica.

Neophodno je, prema rečima Klimkina, postići minimum bezbednosti i region pripremiti za slobodne i fer izbore.

Klimkin optužuje Rusiju da želi samo da zamrzne konflikt, čime bi se „fiksirao ruski protektorat“ i „minirala“ ukrajinska vlada u Donbasu.

Tvrdi i da Rusija, u razgovorima oko misije UN za istočnu Ukrajinu, ne želi „normalnu mirovnu misiju“, već teži ka jednoj vrsti misije zaštite granica na „kontaknoj liniji ukrajinskih vladinih trupa i pobunjenika“.

Klimkin je istakao da bi misija UN trebalo da ima pristup celoj teritoriji, a tako i nekontrolisanim delovima rusko-ukrajinske granice, jer u suprotnom ne bi imala smisla, pošto preko te međe, kako tvrdi, neprestano dolaze rusko oružje, municija i snage.

Specijalni izaslanik UN za Ukrajinu Martin Sajdik pozitivno gleda na moguću misiju UN u toj zemlji.

Prema njegovim rečima, takva misija bi bila šansa za rešenje konflikta.

Sajdik je izrazio nadu da će SAD i Rusija moći da se dogovore oko misije, jer bi samo prisustvo „plavih šlemova“ povećalo bezbednost civilnih posmatrača OEBS, pošto snage UN predstavljaju za sve strane u sukobu signal snažnijeg angažovanja međunarodne zajednice u sporu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.