U trendu

Ko je Brenton Tarant i da li je masakr počinio zbog ove devojčice? (foto)

Australijanac identifikovan kao Brenton Tarant (28), počinilac terorističkog napada na dve džamije u Novom Zelandu u kojem je ubijeno najmanje 49 osoba, dok je više desetina povređeno, detinjstvo je proveo u Graftonu, malom gradu na severu Novog Južnog Velsa u Australiji.

Njegov otac je bio profesionalni sportista koji je iza sebe imao 75 triatlona, a umro je od raka 2010. sa samo 49 godina.

Tarant je pohađao lokalnu srednju školu, a potom se 2009. zaposlio kao lični trener u fitnes centru Big River Džim gde je radio do 2011.

Šefica teretane Rejsi Grej izjavila je sa tv mrežu ABC da je bio jako disciplinovan, hranio se zdravo i strogo poštovao režim vežbanja, a kada je dao otkaz putovao je svetom.

„Bio je jako predan vežbanju, ali i učenju drugih. Sam se posvetio teretani da bi dobio dozvolu za ličnog trenera i trenirao druge. Bio je jako dobar u tome. A kad kažem da je bio predan, bio je predan puno više od ostalih ljudi. U teretani je provodio puno vremena, dizao tegove. Učestvovao je u programu besplatne fizičke aktivnosti za siromašniju decu u zajednici i to ga je veoma radovalo“, ispričala je Grej, peneo je zagrebački Jutarnji list.

Dodala je da nikad nije pričala s njim o političkim ili verskim stavovima, te da ga nije nikad čula da drugima priča o tome.

„Iz uopštenih razgovora o životu koje smo vodili, nije mi se činio kao neko ko ima esktremne stavove niti bilo kakav initeres u tome. Ali znam da je puno putovao otkako je napustio Grafton. Išao je na druge kontinente. Znam da je bio u raznim zemljama i doživljavao razna iskustva pa bih rekla da se na tim putovanjima njemu nešto dogodilo“, navela je Grej.

Boravio je u Evropi, a bišo je jugoistočnu i istočnu Aziju.

Između ostalog bio je u Severnoj Koreji gde se fotografirao pozirajući s grupom turista.

Opisao se kao „običan beli muškarac iz obične, radničke porodice s niskim primanjima“.

Na porodičnoj fotografiji, koju su objavili australijski mediji, Brenton je još beba s plavom kovrdžavom kosom, u tatinom naručju.

Grej je otkrila i da mu je otac umro kada je Brenton završavao srednju školu, a od bliže porodice ima majku i sestru.

Australijski premijer Skot Morison potvrdio je ranije danas da je Tarant državljanin Australije i opisao ga kao nasilnog, ekstremno desnog teroristu.

Koji su bili tačni razlozi napada i šta se sve krilo u glavi napadača, pokazaće istraga. A motivi bi se mogli naći u manifestu koji je objavio dan pre pokolja.

U manifestu na 73 stranice objašnjava zašto se baš odlučio da napadne ljude u džamijama. Takođe, ne krije svoje divljenje prema Andersu Brejviku, Norvežaninu koji je 2011. godine ubio 77 osoba.

On mu je, piše u manifestu, najveća inspiracija. Nazivao ga je vitezom. A vitezom ga, piše Dejli Melj, naziva zbog divljenja vitezovima templarima iz 12. veka. Njima se i Brejvik divio.

„Pročitao sam tekstove Dilana Rufa i mnogih drugih, ali me je zaista inspirisao samo Pravednik Brejvik“, napisao je.

Uzor mu bio i osnivač britanskih fašista

Tarant je u manifestu naveo, prenose strani mediji, i supremacistički belački slogan poznat pod nazivom “14 reči“ i rekao za migrante koji nemaju belu boju kože da su uljezi i “osvajači“. Spomenuo je DA mu je ideološki najbliži političar Osval Mouzli, osnivač Britanske unije fašista (British Union of Fascists – BUF) koji je zagovarao upotrebu nasilja s ciljem sprovođenja rasističkog nacionalizma.

Jedan od okidača za ovaj masakr bio je, kako piše, napad u Stoklholmu 2017. godine.

„Nisam više mogao da okrećem leđa nasilju. Nešto je ovog puta bilo drugačije“, piše.

Napad je napravio, među ostalim, kako bi osvetio mladu devojku Ebu Akerlund koja je poginula u napadu u Stokholmu.

„Eba je šetala da bi se srela sa majkom nakon škole, a ubio je islamista“, piše.

Kaže da dolazi iz siromašne porodice

Tarant sebe opisuje kao „tipičnog belca rođenog u australijskoj radničkoj klasi s niskim primanjima“.

U manifestu za sebe kaže da ga obrazovanje nije puno zanimalo.

Kaže da je prvo planirao da napadne džamiju u Dunedinu, ali se odlučio na ove dve džamije jer je u njima, kako je napisao, „mnogo više uljeza“.

„Napad na Novom Zelandu skrenuće pažnju na istinski napad na našu civilizaciju, da više nigde u svetu nije sigurno, da su osvajači nastanili sve naše zemlje, čak i u najudaljenijim predelima kao i da više nemamo gde da odemo, a gde je sigurno i gde nema masovne imigracije“, pisao je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.