Kuljao beli dim: Britanci i EU postigli prvi dogovor o Bregzitu (foto)

Evropska komisija saopštila je jutros da su Velika Britanija i Evropska unija postigle dovoljan napredak u pregovorima o uslovima Bregzita kako bi moglo da se pređe na sledeću fazu razgovora o tranzicionom periodu i budućim trgovinskim odnosima.

Navodi se da je Evropska komisija preporučila Evropskom savetu da u skladu sa Članom 50 Lisabonskog sporazuma zaključi da je postignut dovoljan napredak i da je sada na Evropskom savetu da 15. decembra odluči o tome da li će se preći u drugu fazu pregovora.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastaće se danas u Briselu sa britanskom premijerkom Terezom Mej posle čega će se obratiti medijima, a iz kabineta predsednika Evropske komisije upućena je poruka koja ukazuje da je postignut dogovor o Bregzitu.

Prethodno je glavni savetnik Žan-Kloda Junkera, Martin Selmajr, na Tviter postavio fotografiju belog dima, signala koji se u Vatikanu koristi kako bi se vernicima objavilo da je izabran novi papa.

Junker, Selmajr i glavni EU pregovarač za Bregzit Mišel Barnije imali su jutros radni doručak sa britanskom premijerkom Mej.

I Arlin Foster, predsednica severnoirske Demokratske unionističke partije (DUP) koja podržava vladu Mejove, izjavila je za „Foks njuz“ da je Velika Britanija načinila značajne promene u tekstu sporazuma o izlasku iz EU koji je predložila Uniji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike