U trendu

Kurc: Zajednička definicija antisemitizma važan korak

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je danas da bi jedinstvena definicija antisemitizma, koju je inicirala Austrija tokom svog predsedavanja Uniji, bila važan korak kako bi Jevreji u Evropi mogli živeti bezbedno.

Kurc je, na konferenciji protiv antisemitizma i anticionizma u Beču, naglasio da Austrija ima posebnu odgovronost zbog saučesništva u zločinima nad Jevrejima.

„Tek kada Jevreji u Austriji, Izraelu ili bilo gde na ovom svedu mogu živeti u miru i slobodi ispunićemo našu odgovornost“, poručio je on.

On je kazao da je neverovatno da je antisemitizam prisutan i gotovo sto godina od Šoe.

Takođe je rekao da je, već postojećem antisemitizmu, došlo i do „novog uveženog“ antisemitizma, aludirajući na migrante iz islamskih država.

Kurc se izjasnio i protiv anticionizma, i kazao da je tek za vreme obavljanja dužnosti šefa diplomatije postao svestan koliko su prisutni antisemitizam i anticionizam i da su danas „dve strane jedne medalje“.

Pre istupanja Kurca prisutnima se, video porukom obratio izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji je ukazao da holokaust nije počeo u gasnim komorama Aušvica, i da je važno blagovremeno boriti se protiv mržnje ako se žele sprečiti gore stvari.

On je pozvao sve evropske vlade da prihvate međunarodnu definiciju antisemitizma, kao što je to već učinilo sedam država, među kojima i Austrija.

„Mi se borimo za zajedničku budućnost, zajedničku civilizaciju i pobedićemo“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.