U trendu

Lavrov: Putin nikada nije odbijao sastanak sa Zelenskim

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije odbijao susret sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali da bi taj susret trebalo da bude dobro pripremljen.

Lavrov je u razgovoru sa četiri srpska medija, a na pitanje Tanjuga da li je moguć susret Putina i Zelenskog, kazao da bi bilo kontraproduktivno samo se sastati i razgovarati.

„Sastati se i samo razmeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno“, kazao je Lavrov i dodao da su prihvatili pregovore čim je ukrajinska strana to zatražila nakon što je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju.

Podsetio je da se pregovori s ukrajinskom stranom nastavljaju sutra u Istanbulu.

„Mi smo zainteresovani da bude postignut rezultat, pre svega da se prekine ubijanje stanovnika Donbasa koje traje dugih osam godina, a o čemu je zapadna javnost ćutala i nijednom nije kritikovala dok je bombardovana civilna struktura i ginulo na hiljade civila“, kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija je ukazivala na to, ali zapad je ćutao i samo su pozivali da se poštuje Minski dogovor.

Ali, primećuje, kada je Kijev rekao da neće da sprovodi Minski sporazum, zapad je kazao neka Rusija poštuje i ispunjava.

„To je podsmejavanje zdravom razumu i ljudskim pravima. Mi sada vodimo pregovore i moramo da uradimo tako da nikada više civili ne stradaju u Donbasu od ukrajinskog režima. Moramo da uradimo tako da Ukrajina postane odvojena u vojnom smislu od zapada i NATO jer je ovakva pretnja za rusku federaciju“, ističe.

Lavrov ističe da su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine obavezni elementi dogovora kojem teže.

„Ako pogledamo kako se prema ruskim zarobljenicima ponašaju ljudi iz nacističkog bataljona ‘Azov’, sve će vam biti jasno. Sastanak je potreban da bi došli do rešenja svih problema. Sada je najvažnije da prestanu da se podstiču Ukrajinci da naprave privid sporazuma, što su radili sa Minskim sporazumima kada su imitirali proces. Ovog puta tako neće moći. Potreban je rezultat“, ukazao je Lavrov.

Na pitanje da li bi Beograd bio dobro mesto za pregovore, Lavrov je naveo da je prestonica Srbije sjajan grad i da sa stanovišta pozicije i njegovog statusa odgovara za bilo kakve pregovore.

„Radi se ipak o tome da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video konferencija. Sada će biti pregovori Istanbulu. Mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd“, naveo je šef diplomatije Ruske Federacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.