U trendu

Levi za sankcije protiv Austrije

BEČ – Francuski filozof Bernar Anri Levi ne podržava politiku austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i traži sankcije protiv Austrije.

Levi, koji u martu gostuje u Beču, ocenio je da je Kurc suprotnost francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“, rekao da nema visoko mišljenje o kancelaru Kurcu, zato što se u njegovoj vladi nalaze predstavnici jedne stranke, Slobodarske partije (FPO), koja je osnovana od strane, kako je rekao, „nacističkih nostalgičara“.

Kazao je da će „nacionalizam i populizam, koji su Evropu uvek vodili u propast, biti veliki greh Kurcove Narodne partije (OVP)“.

„Vaš Kurc ima nešto od Donalda Trampa u sebi, i to ne volim, posebno ne što to nije na visini velike prošlosti Austrije“, kritikovao je Levi.

Za Kurca kaže da je lep, ali da je bila pogrešna poruka odbijanje sporazuma UN o migraciji, jer to nije u saglasnosti sa podržavanjem vrednosti Evrope.

Zbog toga je zatražio sankcije protiv Austrije.

Levi argumentuje da je Austrija Jerga Hajdera za manje stvari dobila sankcije, i da takva odluka danas ponovo treba biti doneta.

„Evropa nije kafana u kojoj se samo može naručivati ono što se želi“, poručio je on.

Uzroke za probleme u Evropi, Levi vidi u nedostatku hrabrosti Evropljana.

On predlaže da se Evropljani prisete da Evropa nije samo kontinent, već da postoje građani i istorija, te da se treba vratiti „onom najboljem od habsburškog duha“.

„Postojala su loša carstva, ali i dobra, a habsburško carsto bilo je dobro“, tvrdi Levi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.