U trendu

Lideri NATO, EU i SAD pozvali na deeskalaciju oko Ukrajine

BRISEL – Lideri EU, NATO-a i SAD imali su telefonski razgovor u petak uveče, tokom kojeg su pozvali na hitnu deeskalacija oko Ukrajine „zbog alarmantnih izveštaja“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„U razgovoru sa američkim i transatlantskim liderima razgovaralo se o najnovijim dešavanjima sa Rusijom i Ukrajinom. Pozvano je na hitnu deeskalaciju zbog alarmantnih izveštaja. EU je posvećena diplomatiji i ujedinjena u podršci Ukrajini“, napisao je Mišel na Tviteru, prenosi TAS S.

Telefonski poziv sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom i saveznicima je istovremeno potvrdio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je naveo da su zapadni saveznici odlučni da nastave sa diplomatskim naporima, kao i da bi svaki napad na Ukrajinu za Moskvu imao visoku cenu.

„Dobar razgovor o tekućoj bezbednosnoj krizi u i oko Ukrajine. Nastavljamo sa našim diplomatskim naporima i slažemo se da će svaka dalja agresija iz Rusije imati visoku cenu“, napisao je šef NATO-a na Tviteru.

Situacija oko Ukrajine biće glavna tema sastanka ministara spoljnih poslova EU 21. februara u Briselu, a evropski ministri će o tome razgovarati sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.