U trendu

Mehanizam odbio ublažavanje kazne nekadašnjem tužiocu Rande

HAG – Predsednik Mehanizama za međunarodne krivične sudove u Hagu Karmel Agijus odbio je zahtev za ublažavanje kazne nekadašnjem zameniku tužioca u Ruandi, Simeonu Nčamihigu, osuđenom na 40 godina zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina u Ruandi 1994. godine.

Nčamihigu je uhapšen 19. maja 2001. godine u Tanzaniji, a šest dana kasnije je prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam.

U pritvoru i zatvoru je proveo skoro 20 godina, a kaznu i dalje služi u Beninu.

Međutim Mehanizam dozvoljava samo „prevremeno puštanje na slobodu“ (uslovni otpust), kada je osuđeni izdržao najmanje dve trećine kazne.

Sudija Ađijus u svojoj odluci kojom je odbio zahtev Nčamihigua, primetio je da dve trećine kazne njemu ističe u januaru 2028. godine, kao i da je on izgleda pobrkao pravne termine tražeći „ublažavanja kazne“.

Nčamihigu je bio osuđen prvostenom presudom na doživotni zatvor, ali je ta presuda po žalbi preinačena, neke optužbe su odbijene, pa je pravosnaznzom presudom osuđen kaznu od 40 godina zatvora.

Haški Pravni portal (The Hague Justice Portal) podseća da je Nčamihigu radio kao zamenik tužioca u kancelariji tužioca u Kangugu (Cyangugu) prefekturi Ruande između 1. januara i 17. jula i to na osnovu falsifikovane diplome koju je iskoristio za sticanje tog položaja.

Osuđen je za genocid, za ubistva, istrebljenje i druga nečovečna dela.

Prema optužnici, on je imao ulogu u naređivanju ili podsticanju milicije Interhamve da ubije civile (Tutsi) tokom 100-dnevnog genocida u Ruandi koji je zapoceo pocetkom aprila 1994. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.