Mej prelomila: Britanci prekinuli razmenu informacija sa SAD!

Vlada Velike Britanije donela je jutros odluku da ubuduće ne razmenjuje informacije sa Sjedinjenim Američkim Državama kada je reč o masakru u Mančesteru.

Britanska premijerka Tereza Mej izraziće tim povodom danas zabrinutost povodom curenja obaveštajnih podataka u američkim medijima o samoubilačkom bombaškom napadu tokom sastanaka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom na samitu NATO u Briselu, javio je Gardijan.

Britanska vlada „besna“ je zbog curanja niza detelja u vezi sa istragom o napadu na koncertu američke pevačice Arijane Grande u ponedeljak, u kojem su ubijene 22 osobe, navodi Rojters pozivajući se na Skaj njuz.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud nazvala je u sredu „iritantnim“ to što su detalji o bombaškom napadu na koncertu u Mančesteru „procureli“ do američkih medija, pre nego što su objavljeni u Britaniji, navodeći da je o tome razgovarala sa vlastima SAD i da se to ne sme ponoviti.

„Britanska policija je bila veoma jasna da želi da kontroliše protok informacija da bi se zaštitio integritet operacije…Tako da je iritantno kada informacije dođu iz drugih izvora i ja sam bila potpuno jasna sa našim prijateljima da se to ne sme ponoviti“, istakla je Rud.

Upitana da li su time američke vlasti ugrozile istragu, Rud je odgovorila da „ne bi išla tako daleko“.

Rud je rekla i da napadač iz Mančestera, koji je u bombaškom samoubilačkom napadu na koncertu ubio 22 osobe, najverovatnije nije delovao sam.

Potvrdila je da je osumnjičeni, koji je identifikovan kao Salman Abedi, poznat od ranije bezbednosnim službama.

Mej je prethodno objavila da je Velika Britanija podigla nivo pretnje od terorizma na „kritičan“ što znaci da se smatra da je neizbežan novi napad.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad na koncertu američke pevačice Arijane Grande u Mančesteru, kada su 22 osobe poginule, a na desetine povređeno.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike