U trendu

Merkel popustila po pitanju migranata, postignut dogovor

Hrišćansko-demokratska unija (CDU)nemačke kancelarke Angele Merkel postigla je, posle desetočasovnih pregovora iza zatvorenih vrata, dogovor o osetljivom pitanju migracija sa svojim konzervativnim saveznicima iz Bavarije, čime je uklanjena prepreka za koalicione pregovore sa drugim strankama, javile su agencije, pozivajući se na neimenovane konzervativne izvore.

Dogovor je usledio nakon razgovora vodećih članova CDU sa sestrinskom Hrišćansko-socijalnom unijom Bavarske (CSU), koju predvodi Horst Zehofer koji je, kako podseća AFP, ljutito kritikovao odluku kancelarke da dozvoli ulazak više od milion azilanata u zemlju od 2015.

CDU i CSU su se, prema nacrtu dogovora postignutog u nedelju, sporazumele da broj dolazaka tražilaca azila bude ograničen na 200.000 godišnje.

To je, kako primećuje AFP, formulacija bliska Zehoferovom zahtevu koji je Merkel dosad stalno odbijala.

Po završetku maratonskih pregovora, saopšteno je da će Merkel i Zehofer danas održati konferenciju za novinare na kojoj će objasniti dogovor.

Brojka od 200.000 odnosi se na kontrolisane ulaske azilanata, kao što je spajanje porodice, kao i na broj prihvaćenih izbeglica na nivou EU ili prema sporazumu Unije i Turske.

Nacrt predviđa da ukoliko se ponove masovne migracije, kao one iz ratom pogođene Sirije i drugih zona sukoba viđenih u 2015, vlada će ponovo razmotriti ovo pitanje i konsultovati parlament o novoj cifri.

I CDU i CSU se slažu da migrantski tokovi moraju da budu smanjeni borbom protiv krijumčara i boljom zašitiom spoljnih granica EU.

Blumberg ocenjuje da će Merkel posle ovog ustupka moći da se vrati pregovorima sa Partijom slobodnih demokrata (FDP) i Zelenima o formiranju koalicije.

Merkel je nedavno saopštila da će pokušati da formira vladajuću koaliciju upravo sa te dve stranke.

Konzervativni blok koji čine CDU i sestrinska bavarska Hrišćanskosocijalna unija za 33 osvojenih glasova bio pobednik izbora održanih 24. septembra.

(Tanjug)

Napišite komentar