U trendu

Merkel u Kemnicu – da li je kasno za posetu?

KEMNIC – Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je danas u Kemnic, tri meseca nakon što je ovaj grad na istoku zemlje bio poprište nasilnih, ultradesničarskih protesta koji su na svetlo izneli podele u Nemačkoj, pa i među samim kancelarkinim demohrišćanima, o pitanju migracije.

I dok gradonačelnica Barbara Ludvig kaže da je za posetu „prekasno“, saksonski premijer Mihael Krečmer odgovara da za razgovor nikad nije kasno.

Povod za proteste bilo je ubistvo jednog Nemca u avgustu za šta su vlasti okrivile migrante, nakon čega su ultradesničari pohrlili u Kemnic i sukobili se sa kontrademonstrantima a nasilje je bilo usmereno protiv stranaca, ali i jevrejskih lokala.

Neki u Nemačkoj su iskazali razumevanje za antimigrantske proteste tvrdeći da ih ne treba osuditi zbog nasilja male grupe neonacista u okviru demonstracija.

U međuvremenu je i šef službe unutrašnje bezbednosti Hans Georg Masen smenjen između ostalog i pošto je izneo sumnje u autentičnost video snimka u kojem se vide demonstranti, krajnji desničari, kako jure migrante nakon ubistva u Kemnicu.

„Doživeli smo polarizaciju na svim nivoima društva i u celoj republici. Ono što se desilo u Kemnicu stavilo je na test izdržljivosti i saveznu vladu. Da li će današnja poseta Angele Merkel biti nešto više od gesta i podrška za naš grad, ne može se još reći“, rekla je
Ludvig za „Zidojče cajtung“.

Posetu Kemnicu Merkel je započela susretom sa lokalnim košarkaškim timom gde je u sportskoj sali razgovarala sa igracima, podmlatkom a sportisti su joj poklonili košarkašku loptu sa svojim potpisima. Kasnije će razgovarati sa lokalnim političarima i građanima.

Susretu sa sportistima prisustvovala je i gradonačelica Kemnica, a „Velt“ navodi da je odnos između dve političarke bila „na distanci“.

Vlasti su se pripremile za posetu visokog rizika. Angažovano je oko 1.000 policajaca. Saksonska policija dobila je pojačanje iz Baden-Virtemberga, Severne Rajne-Vestfalije, Tiringije, Bremena, kao i od savezne policije, prenosi „Bild“.

Premijer Krečmer izrazio je nadu da će poseta doprineti podsticanju prevazilaženju jaza u društvu i obnovi razgovora političara i građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar