Mišel Obama: Klinton jedina kvalifikovana za predsednika

Prva dama SAD Mišel Obama izjavila je sinoć u obraćanju na Konvenciji Demokratske stranke u Filadelfiji da je Hilari Klinton jedini kandidat spreman da bude predsednik države i oštro kritikovala ponašanje i temperament njenog republikanskog rivala Donalda Trampa.

“Na ovim izborima ima samo jedna osoba kojoj bih poverila tu odgovornost, samo jedna osoba za koju smatram da je zaista kvalifikovana da bude predsednik SAD, a to je naša prijateljica Hilari Klinton”, rekla je Mišel Obama, a njena izjava je dočekana glasnim aplauzom.

Ona je Klintonovu, nekadašnjeg državnog sekretara svog supruga, predsednika SAD Baraka Obame, opisala kao čeličnu političarku koja ne donosi “nagle odluke”.

“Ne možete da budete uvredljivi ili skloni ispadima. Morate da budete stabilni, čvrsti i dobro informisani”, istakla je Mišel.

Američka prva dama se takođe prisetila kako se Klintonova, kad je u trci za nominaciju Demokratske stranke na predsedničkim izborima 2008. godine izgubila od Baraka Obame, “nije razljutila niti razočarala”.

“Kao pravi državni službenik, Hilari zna da su tu u pitanju svari mnogo veće od njenih sopstvenih želja i razočarenja”, rekla je Mišel.

Supruga aktuelnog predsednika SAD je tokom obraćanja učesnicima Konvencije u takođe govorila o budućnosti svojih ćerki.

“Zahvaljujući Hilari Klinton, moje ćerke i sva naša deca sada uzimaju zdravo za gotovo da žena može da bude predsednik SAD”, rekla je Mišel, pri čemu joj je zadhrtao glas.

“Svako jutro se budim u kući koju su izgradili robovi i gledam svoje ćerke, dve predivne, pametne mlade Afroamerikanke kako se igraju sa svojim psima u dvorištu Bele kuće”, navela je Mišel Obama.

Kad je reč o Donaldu Trampu, Mišel je opisala Ameriku kao “najbolju državu na svetu” i kritikovala izborni slogan američkog milijardera “Učinimo da Amerika ponovo bude najbolja”.

“Ne dajte da vam iko kaže da ova zemlja nije najbolja, da nekako moramo ponovo da je učinimo takvom, zato što je ovo trenutno najbolja zemlja na svetu”, navela je prva dama SAD.

Njen emotivan i elokventan govor su demokrate odlično dočekale, pa se čini da je on doneo preko potrebno jedinstvo u stranci, ocenjuje agencija AFP.

Tog jedinstva nije bilo tokom prvog dana Konvencije kad su pristalice Bernija Sandersa, ljute jer su procureli imejlovi Demokratske stranke pokazali da se aktivno radilo na diskreditaciji njegove kampanje, zviždali i glasno negodovali kad god bi neko od govornika izrazio podršku Klintonovoj.

(Tanjug)

Ostavite komentar