U trendu

Napadač iz Brisela imao simpatije prema Islamskoj državi

Napadač kojeg je belgijska vojska ubila posle manje eksplozije na stanici u Briselu bio je marokanski državljanin, nije bio od ranije poznat vlastima zbog terorističkih aktivnosti ali je imao simpatije prema džihastima Islamske države, saopštilo je večeras belgijsko savezno tužilaštvo.

„Postoje indicije koje ukazuju da je osumnjičeni za napad imao simpatije prema Islamskoj državi“, navelo je tužilaštvo posle pretresa stana 36-godišnjeg O.Z.

Savezni tužilac Erik Van der Sipt izjavio je ranije danas da 36-godišnji napadač u utorak nije u potpunosti uspeo da aktivira bombu na železničkoj stanici.

„Jasno je da je hteo da izazove mnogo veću štetu nego što se desilo. Ranac je eksplodirao dvaput, ali moglo je biti mnogo gore“, rekao je Van der Sipt.

U napadu nije bilo povredjenih, a stanica je u sredu ujutro ponovo otvorena.

U rancu osumnjičenog nadjeni su kanisteri s benzinom i ekseri, a Van der Sipt je rekao da nije tačno da je napadač nosio pojas s eksplozivom, kako su ranije javili mediji.

Van der Sipt je rekao da je napadač posle eksplozije potrčao ka vojnicima uzvikujući „Alah je veliki“. Vojnici su otvorili vatru i ubili ga.

Ubijeni Marokanac je živeo u briselskoj četvrti Molenbek koja je postala svetski poznata jer su u tom delu Brisela živeli osumnjičeni za terorističke napade u Parizu u novembru 2015. godine u kojima je poginulo 130 osoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.