U trendu

Nastavak osuda i protesta zbog Trampove odluke o Jerusalimu

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da zvanično prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela izazvala je talas osuda u medjunarodnoj zajednici, a jedino ju je Izrael pozdravio.

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je večeras da računa na medjunarodno protivljenje Trampovoj odluci koju je označio „neprihvatljivim zločinom“.

Na dašanjem sastanku s kraljem Jordana Abdulahom Drugim u Amanu, on je rekao da odbacuje tu odluku i da veruje da je Amerika nanela štetu svom kredibilitetu u regionu.

Dobitnik Nobelove nagrade Dezmond Tutu, veteran borbe protiv aparthejda rekao je da „bog plače nad zapaljivim i diskriminatorskim Trampovim priznanjem Jerusalima kao glavnog grada Izraela“, dodavši da se Trampu mora reći da greši.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ocenila da se o statusu Jerusalima mora pregovarati u kontekstu rešenja po modelu dve države i ponovila svoje protivljenje Trampovoj odluci.

Rusija je danas saopštila da je veoma zabrinuta zbog te odluke i pozvala strane u izraelsko-palestinskom sukobu da se uzdrže i vode dijalog.

„Moskva je vrlo zabrinuta zbog odluke objavljene u Vašingtonu“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, dodavši da strahuje od kobnih posledica za region u celini, prenela je agencija Frans pres.

Nakon sinoćnih oštrih reagovanja palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, njegovih saradnika i ekstremističkog Hamasa, Turske, Jordana, Irana, Sirije, generalnog sekretara UN, EU, lidera Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske, Kanade, Norveške, Kine, Afričke unije, Saudijske Arabije izmedju ostalih, danas su neki svoje kritike ponovili, a negde su izbili protesti.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da se ne slaže sa odlukom Trampove administracije da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, označivši je jednostranom.

On smatra da bi status Jerusalima morao biti deo medjunarodne odluke izmedju Izraela i Palestinaca.

„Ne delim tu odluku i ne slažem se“, rekao je Makron novinarima u Kataru, dodavši da je Francuska ostala „posvećena rešenju (decenijskog sukoba po modelu) dve države, izraelske i palestinske s Jerusalimom kao glavnim gradom obe“.

Takodje je naglasio da je „pitanje Jerusalima pitanje medjunarodne bezbednosti i da se rešenje može naći samo kroz pregovore Izraelaca i Palestinaca od pokroviteljstvom UN“.

Vlada Iraka je u medjuvremenu odluku Trampove administracije označila nepravednom i apelovala na SAD da je povuče.

Irački premijer Hajder el-Abadi je u saopštenju upozorio na opasne posledice za stabilnost regiona i sveta, poput ostalih arapskih lidera.

On je rekao da i SAD „trebalo da povuku tu odluku kako bi zaustavile opasnu eskalaciju koja vodi do ekstremizma i stvara atmosferu koja pomaže terorizmu“, preneo je AP.

U medjuvremenu su se stotine Iračana okupile u Bagdadu da protestuju protiv poteza Trampa.

Jedan demonstrant je rekao da se da se stablo palme može poseći, ali se ne može iskoreniti Jerusalim iz srca Arapa i Palestine.

Spontanih protesta bilo je prošle noći u pojasu Gaze, gde su gnevni mladići palili automobilske gume i američke i izraelske zastave, kao i postere s Trampovim Likom.

Danas su desetine palestinskih demonstranta ranjene mahom lakše u sukobu s izraelskim vojnicima širom Zapadne obale u istočnom Jerusalimu i u pojasu Gaze.

Za sada na palestinskim teritorijama nije bilo ozbiljnog nasilja ali se sutra na muslimanski sveti dan očekuju neredi kada se Palestinci okupe na tradicionalne molitve petkom u podne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.