U trendu

Neki Avganistanci na KiM, posle procesa provere, ne mogu u SAD

VAŠINGTON – Nekim avganistanskim civilima koji privremeno borave na KIM odbijen je zahtev za odlazak u Sjedinjene Američke Države jer nisu prošli proces provere, rekao je jedan zvaničnik Stejt departmenta.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) taj zvaničnik je potvrdio da je većini avganistanskih izbeglica, povezanih sa OAW (savezničkim programom Operacija za dobrodošlicu), odobren ulazak u Sjedinjene Države.

„Naš temeljan proces provera je prošla većina Avganistanaca na KIM, a mali broj pojedinaca koji nisu prošli proces provere potvrđuje da sistem funkcioniše baš onako kako treba. Za Stejt department je najveći prioritet bezbednost i sigurnost američkog naroda“, rekao je američki zvaničnik, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj zvaničnik nije želeo da komentariše pojedinačne slučajeve lica kojima bi i u narednom periodu moglo biti zabranjeno da uđu u SAD, ali je dodao da dok god postoji sistem provere „biće i pojedinaca koji na kraju neće moći da uđu u Sjedinjene Države“.

Sporazum sa SAD, kojim se tzv. Kosovo obavezalo da će prihvatiti 2.000 avganistanskih civila na godinu dana, stupio je snagu 25. avgusta 2021. godine.

U tom sporazumu se, pored ostalog, navodi da su „SAD pristale da prebace pojedine osobe na drugu lokaciju u roku 365 dana od njihovog ulaska“ na tzv. Kosovo.

„Ovaj sporazum može biti izmenjen sporazumno“, stoji u tekstu i dodaje se da isti sporazum ostaje na snazi dve godine ili dok strane potpisnice ne odluče da ga prekinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.