U trendu

Nemački mediji Trampu: Gde su dokazi za tvrdnje o Iranu?

Predsednik SAD Donald Tramp u Njujorku je najavio da bi SAD mogle da raskinu sporazum o iranskom nuklearnom programu – iako nema dokaza da Teheran ne poštuje njegove odredbe, piše nemačka štampa, prenosi „Dojče vele“ (DW).

Navodi se da „Kelner štat ancajger“ piše da „predsednik SAD igra opasnu igru ne samo zato što bi izolovao svoju zemlju i pružio iranskom režimu mogućnost da se predstavlja kao žrtva“, već bi Iran „verovatno nastavio sa sprovođenjem svog nuklearnog programa i odbio nove pregovore“.

„Opasnost od rata bi se povećala. Kada bi u Vašingtonu vladao razum, ne bi bilo problema. Ali, u Vašingtonu vlada Donald Tramp“, piše u komentaru lista iz Kelna.

DW prenosi da „Lajpciger folkscajtung“ navodi da je „sada, za vreme svog verovatno poslednjeg nastupa na funkciji ministra spoljnih poslova, (ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar) Gabrijel izbliza doživeo da se ugovor o suzbijanju iranskog nuklearnog programa – to remek-delo transatlantske saradnje – raspada u paramparčad“.

„I to nije delo mračnog režima mula, već SAD. Pretnjom da će se povući iz sporazuma o Iranu, predsednik SAD Donald Tramp podriva transatlantske odnose. To može izgledati nevažno s obzirom na opasnost od nove nuklearne krize. Ali, podela Zapada svakako neće dovesti do veće bezbednosti“, ocenjuje dnevnik iz Lajpciga.

„Noje osnabriker cajtung“ piše da „kao da svetskoj zajednici nije dosta konflikata, sada je SAD iritiraju i svojom idejom da sporazum o iranskom nuklearnom programu proglase ništavnim“.

„Može biti da je Iran još uvek uzročnik nemira u regionu, ali nuklearni sporazum od iranskih političara ionako ne pravi anđele mira. Jedini cilj je da se Teheran spreči da napravi atomsku bombu. Nije lepo da se prave njegove naknadne reinterpretacije. Ali, umesto da koriguje pogrešna očekivanja, predsednik SAD Donald Tramp pod vidom nove bezbednosne strategije oživljava staru sliku neprijatelja“, navodi list iz Osnabrika.

DW prenosi pisanje „Pasauer noje presea“ da se „nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel nije služio bučnim rečnikom Donalda Trampa – a pored toga govorio je vrlo jasno“.

„Optužba na adresu predsednika SAD da dovodi u pitanje osnove zapadnih vrednosti, bila je nedvosmislena i opravdana. Nemačka sama nije dovoljno jaka da bude protivteža novoj američkoj nerazumnosti. Zajedno sa zemljama EU – pre svega Francuskom – to može da doprinese da zapadne vrednosti poput pouzdanosti i racionalnog delanja i dalje određuju agendu“, piše u tekstu.

Dnevni list iz Pasaua ocenjuje da „rečima izgovorenim u Njujorku, ministar spoljnih poslova Gabrijel nije samo retorički poentirao, već je formulisao i jedan politički zahtev“.

„Rojtlinger general ancajger“ konstatuje „duboko nepoverenje između Teherana i Vašingtona“ i dodaje da je „Iran pokušao da zataška svoje ranije nuklearne aktivnosti“.

„A sada i ministar spoljnih poslova Nemačke Gabrijel i njegov kolega iz SAD (državni sekretar Reks) Tilerson kažu da nije poznato da je bilo povreda tog sporazuma. Ili američka tajna služba ima dokaze? Ako ima, trebalo bi da ih što pre iznese na sto. Ali, molim lepo, ne laži kao one iz 2003. kojima je predsednik SAD pravdao napad na Irak“, piše list iz Rojtlingena, prenosi DW.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    Ćutite, bre, okupirana državo! Zar se tako sme razgovarati sa okupatorom?!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike