U trendu

Nemački političari traže povlačenje vojnika iz Turske

Zbog rastućeg sukoba između Turske i Nemačke oko nastupa turskih političara na skupovima po Evropi, vladajuća nemačka Hrišćansko-socijalna unija (CSU), sestrinska stranka Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, zatražila je povlačenje nemačkih vojnika iz vojnih baza u Turskoj, objavili su danas nemački mediji, prenosi Hina.

„U trenutnoj usijanoj atmosferi nije u potpunosti sigurno može li i želi li turska vlada da garantuje bezbednost vojnika Bundesvera u Turskoj“, rekao je za dnevnik „Bild am zontag“ portparol poslanika CSU za bezbednosna pitanja Florijan Han.

Navodi se da on takođe traži da nemačka vlada zaustavi sve investicije vezane za bazu Indžirlik u kojoj se nalaze nemački izviđački avioni tipa „tornado“ i oko 200 nemačkih vojnika koji učestvuju u međunarodnoj misiji kontrole vazdušnog prostora iznad Sirije i Iraka.

„Nemačka ne sme da dozvoli da nemački vojnici postanu taoci politike pokazivanja mišića (turskog) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana“, zaključio je Han.

Navodi se da je njega podržala i opoziciona stranka Levica. Šefica poslaničkog kluba ove stranke u Bundestagu Zara Vageneht zatražila je povlačenje aviona i posade iz baze Indžirlik, kao i obustavu isporuke naoružanja Turskoj.

Podseća se da su vojnici Bundesvera u Turskoj već jednom postali žrtve politike turske vlade koja je prošle godine, nakon što je Bundestag pokolj nad Jermenima u Prvom svetskom ratu, koji je izvršila turska vojska, proglasio genocidom, zabranila posete nemačkih političara vojnicima Bundesvera stacioniranim u Turskoj.

Navodi se da se u poslednje vreme sukob intenzivirao zbog nastupa turskih političara po Nemačkoj koji lobiraju među nemačkim građanima turskog porekla za proširenje ovlašćenja predsednika Erdogana na predstojećem referendumu o ustavnim promenama u Turskoj sredinom aprila, na kojem bi 1,4 miliona turskih glasača u Nemačkoj moglo da ima presudan glas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.