U trendu

Nikčević: Vučić mobiliše snage za lokalne izbore u NK

PODGORICA – Crnogorska novinarka Tamara Nikčević u emisiji Teleskopija TVCG iznela niz optužbi na račun srpskog predsednika Aleksandra Vučića, optužujući ga da „mobiliše snage i za predstojeće lokalne izbore u Nikšiću“, te da Srbija neće dozvoliti održavanje lokalnih izbora u Nikšiću.

Naime, Nikčević je u toj emisiji rekla, kako je preneo podgorički portal „Borba“, da Vučić, predsednik druge države ponovo mobiliše SPC u Crnoj Gori, „ponovo šalje kriminalce i ponovo šalje paravojne formacije…“.

Istovremeno, kaže da se „pravi se neki novi sedmi bataljon čiji komandant poziva lidere sadašnje vlasti u manastir Đurđevi stupovi, gde im daje određene zadatke“, aludirajući na vladiku budimlajnsko-nikšićkog Joanikija.

Uz to, ona tvrdi da „Srbija neće dozvoliti održavanje lokalnih izbora u Niksiću“.

Ovakve tvrdnje Nikčević, kako je za portal Borba naveo član GO Pokreta za promjene, Aleksandar Lekić mogu da naruše javni red i mir i izazovu paniku kod određenog dela građana.

“S tim u vezi, od uredništva i menadžmenta RTCG trazimo odgovor na pitanje da li su pre emisije bili upoznati sa pomenutim tvrdnjama Nikčević, te da li su sa njima saglasni“, rekao je Lekić uz zahtev da se utvrdi da li je u ovom slučaju došlo do kršenja profesionalnih standarda novinarstva.

„Očigledno je da ovakvi navodi koji zabrinjavaju javnost nepredstavljaju činjenične izjave sa relevantnim izvorima već političke spinove kojima se nastoji izmanipulisati javnost ali i gore od toga uneti nemir“, kaže Lekić.

Zato, istakao je, pozivamo i nadležne organe da novinarku pozovu na saslušanje u vezi sa iznetim tvrdnjama kao i sumnjom da je reč o lažnim vestima kojima se izaziva panika, što se smatra krivičnim delom protiv javnog reda i mira..

„Na ovom i mnogim drugim primerima vidimo da uređivačka politika RTCG i nakon formiranja nove vlade i dalje ostaje pod jakim uticajem DPS-a“, rekao je Lekić i pozvao vladu da više ne gubi vreme već spremno i odlučno otpočne transformaciju Javnog servisa, vrati poverenje građana u njega, sprovede potpunu depolitizaciju, obezbedi profesionalno i nezavisno novinarstvo kojim će građani biti adekvatno, istinito i nepristrasno informisani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.