U trendu

Ninisto: Ulazak Finske u NATO nije usmeren ni protiv jedne zemlje

HELSINKI – Ulazak Finske u NATO nije usmeren ni protiv jedne zemlje, izjavio je predsednik Finske Sauli Ninisto u saopštenju povodom pristupanja te zemlje u NATO.

„Članstvo Finske u NATO nije usmereno ni protiv koga. Niti menja temelje ili ciljeve finske spoljne i bezbednosne politike“, istakao je on u saopštenju objavljenom na Tviteru, preneo je TAŠ.

On je naveo da je Finska stabilna i predvidljiva nordijska zemlja koja teži mirnom rešavanju sporova.

„Principi i vrednosti koje su važne za Finsku nastaviće da vode našu spoljnu politiku i u budućnosti“, naglasio je Ninisto u saopštenju objavljenom na Tviteru.

Najznačajniji doprinos Finske zajedničkom odvraćanju i odbrani NATO biće u obezbeđivanju i odbrani naše spostvene teritorije, izjavio je predsednik Finske, ubrzo nakon što je njegova zemlja zvanično postala 31. zemlja koja se pridružila alijansi.

Prema njegovim rečima, još predstoji značajan „posao“ koji treba uraditi kako bi se koordinisala odbrana Finske u deo zajedničke NATO odbrane, preneo je Rojters.

Ninisto je istakao da će biti nastavljena tesna saradnja na izgradnji zajedničke bezbednosti širom nordijskog regiona.

Predsednik Finske je dodao i da će ta zemlja intenzivno raditi da osigura članstvo Švedske u NATO.

„Članstvo Finske nije potpuno bez članstva Švedske. Rad na što skorijem članstvu Švedske se nastavlja intezivno“, naveo je Ninisto u saopštenju.

Finska i Švedska su se zajedno prijavile za ulazak u NATO nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Od postojećih članica NATO, Mađarska i Turska još treba da ratifikuju švedsku prijavu za članstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.