U trendu

Nova Vlada Austrije pooštrava propise o imigrantima, ali ostaje posvećena EU

Nova Vlada Austrije, koju će činiti konzervativna Austrijska narodna partija (OVP) i nacionalistička Slobodarska partija Austrije (FPO), pooštriće propise o azilu i imigrantima, ali će biti čvrsto posvećena Evropskoj uniji, piše u danas objavljenom koalicionom sporazumu.

Prema sinoć postignutom dogovoru dve stranke, novi kancelar biće 31-godišnji predsednik OVP Sebastijan Kurc, koji će tako postati najmladji evropski lider, dok će šef krajnje desne FPO Hans-Kristijan Štrahe biti vicekanelar i ministar sporta i državne uprave.

Štraheova FPO vodiće još pet ministarstava, uključujući i nekoliko najznačajnijih – unutrašnje i spoljne poslove i odbranu, a Kurcova OVP će uz kancelarsku poziciju dobiti sedam ministarstava, izmedju ostalog – finansija, ekonomije i pravosudja.

Na parlamentarnim izborima održanim 15. oktobra, Kurcova stranka zauzela je prvo mesto osvojivši 31,5 odsto glasova, dok je Štraheova FPO bila treća, sa 26,0 odsto glasova, iza Socijaldemokratske partije Austrije sa 26,9 odsto glasova.

Izbor nove Vlade Austrije označiće skretanje te zemlje udesno pošto su se obe stranke u kampanji zalagale za čvršću kontrolu imigranata, brze deportacije tražilaca azila čiji su zahtevi odbijeni i za obračun s radikalnim islamom.

Predstavljajući program Vlade na 180 strana, Kurc je danas rekao novinarima da dogovor „može da bude osnova za stvarnu promenu u Austriji“.

Taj dokument počinje izjavom o posvećenosti Austrije Evropskoj uniji i drugim medjunarodnim organizacijama, a navodi se i da neće biti dozvoljeni referendumi nalik britanskom o izlasku iz Unije (Bregzit).

Koalicioni sporazum OVP i FPO predvidja povećanje austrijske policije za 2.100 pripadnika, a u njemu se navodi i da azil treba da bude odobren jedino ljudima „kojima je zaista potrebna pomoć Austrije, tokom trajanja njihovog progona“.

Medju drugim tačkama sporazuma su i zaustavljanje ilegalne migracije, smanjenje birokratije i poreza i usvajanje nove državne klimatske i energetske strategije.

U dosadašnjoj Vladi socijaldemokratskog kancelara Kristijana Kerna, Kurc je bio ministar spoljnih poslova. On ističe značaj proevropskog usmerenja Austrije i očekuje se da ostane na toj liniji, uprkos tome što će izrazito evroskeptična FPO voditi Ministarstvo spoljnih poslova.

Kurc i Štrahe su ranije danas predstavili koalicioni sporazum predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu, koji je ocenio da ništa ne sprečava formiranje nove vlade, a potom su sporazum potvrdila i rukovodstva obe partije.

Van der Belen je posle sastanka rekao da su ga Kurc i Štrahe uverili da će nova vlada imati „proevropsko“ usmerenje.

„U današnjem razgovoru složili smo se, izmedju ostalog, da je nacionalni interes Austrije da ostane u središtu snažne Evropske unije i da aktivno učestvuje u budućem razvoju EU“, rekao je Van der Belen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.