U trendu

Obama poslednji put u poseti vojnoj bazi na Havajima

 Odlazeći predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel su poslednji put posetili američku bazu na Havajima, prenela je danas agencija Frans pres.

Predsednički par, koji božićni odmor redovno provodi u vili u Kailui, na severoistoku ostrva Oahu, posetio je susednu pomorsku bazu u gradu Kaneohe.

Obama je rekao da je u subotu razgovarao i sa američkim vojnicima koji se u Iraku i Avganistanu bore protiv džihadista Islamske države.

„Iako je ovo poslednji put da vam se obraćam kao predsednik SAD, želim da znate da ću i kao gradjanin biti ponosan na to što sam bio vaš komandant“, kazao je Obama, koji će posle dva predsednička mandata napustiti Belu kuću 20. januara, kada će na dužnost stupiti novoizabrani predsednik, republikanac Donald Tramp.

Obama je dodao da je veoma vezan za Havaje, gde je rodjen i gde je proveo najveći deo detinjstva i mladosti i da će i tokom narednih godina često posećivati bazu u Kaneoheu.

On je u šali rekao da se nada da će, kao bivši predsednik, „i dalje imati pravo da koristi teretanu i terene za golf“.

Dvodnevnu posetu Havajima počeće danas i japanski premijer Šinzo Abe, koji će sa Obamom u utorak posetiti luku Perl Harbor i odati poštu žrtvama napada japanske vojske 7. decembra 1941. godine, koji je bio direktan povod za ulazak SAD u Drugi svetski rat.

Abe će biti prvi predsednik japanske vlade u poseti luci koju je tada Japan napao bez objave rata, ali se, kao ni Obama u istorijskoj poseti Hirošimi u maju, neće izviniti već samo odati poštu poginulima.

U napadu Japana na Perl Harbor poginulo je više od 2.400 američkih vojnika i civila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.