Obama: Rusija ne može bombama da nameće mir u Siriji

Američki predsednik Barak Obama upozorio je večeras Rusiju da mirno rešenje konflikta u Siriji ne može da bude postignuto “bombama” i ocenio da je ruska podrška sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu “osuđena na neuspeh”.

Pregovori između Rusije i SAD o izbegavanju incidenata na sirijskom nebu tokom odvojenih vazdušnih napada za sada nisu uspeli.

Izvori bliski Pentagonu saopštili su pre dva dana da bi dogovor o tom pitanju mogao da bude postignut narednih dana. Rusija od 30. septembra bombarduje položaje Islamske države u Siriji, kao i međunarodna koalicija predvođena SAD, koja gađa iste ciljeve više od godinu dana.

Međutim, Obama je rekao da nema “nikakvih približavanja stavova” o strategiji u Siriji između Vašingtona i Moskve.

“Bombama se ne postiže mirno rešavanje konflikta u Siriji”, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Beloj kuću, dok Rusija poslednjih dana intenzivira vazdušne napade u Siriji.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je ranije danas da se oko 2.000 iranskih boraca nalazi kod Alepa i da se uz podršku Rusije i sirijske vojske bore protiv grupe sirijskih pobunjenika, koje podržavaju SAD.

Više od 250.000 ljudi poginulo je u građanskom ratu u Siriji od 2011. godine, saopštila je danas sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava. 

(Beta)

2 komentara

  • objektivan

    Sve više pokazuje nemoć, pa lupeta.

  • Lovac

    „Bombama se ne postiže mirno rešavanje konflikta u Siriji“, a vi, gospodine OBAMA, iste te bombe ste bacali na IRAK, Libiju, Avganistan i na SRBIJU. Sa kojim pravom vi pričate ove nebuloze i pokušavate da dezavuišete svijet, koji sve zna i vidi. Rusija je, po Bogu i pravdi, pravična i iskrena u odnosu na vas koji hoće te da namećete svoju volju svima. I ko vam se ne povinuje, onda bombe na njih. Sram te i stid bilo!!!

Ostavite komentar