najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Opasnost od formiranja terorističkih vlada u Africi

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je danas na opasnost od formiranja “terorističkih vlada” na severu Afrike, gde bi nasilje moglo da se proširi iz Sirije i Iraka, i pozvao Evropsku uniju da izvrši pritisak na regionalne sile da smanje podršku pobunjeničkim grupama u Siriji.

“Terorističke akcije u Siriji i Iraku su ozbiljna pretnja svetu. Ukoliko ne postoji ozbiljna borba protiv terorizma u regionu, bićemo svedoci pojave nekoliko terorističkih vlada i entiteta u regionu severne Afirke”, rekao je Rohani nakon sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Kako se navodi na sajtu iranskog predsednika, on je pozvao Uniju da izvrši pritisak na regionalne sile da smanje podršku pobunjeničkim grupama u Siriji.

“Borba protiv terorizma u Siriji i Iraku je prioritet”, ocenio je Rohani dodajući da mora biti očuvan teritorijalni integritet obe zemlje.

Mogerini se tokom posete Teheranu sastala i sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom na razgovorima na visokom nivou o sirijskoj krizi, prenosi AFP.

Lokalni mediji navode da je Mogerini, koja će posle posete Iranu boraviti u Saudijskoj Arabiji, rekla da je “EU potrebna saradnja Irana, ključnoj sili za rešavanje regionalnih problema”.

Iran obezbeđuje finansijsku i vojnu podršku sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu, a ta zemlja optužuje Saudijsku Arabiju i Tursku da finansiraju pobunjeničke grupe u Siriji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike