najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oprečni zaključci istraga o padu malezijskog aviona u Ukrajini (Video)

Međunarodni istražitelji su zaključili da je avion “Malezijan erlajnsa” na letu MH17 u julu prošle godine oboren raketom BUK koja je proizvedena u Rusiji, a ispaljena iz istočnog dela Ukrajine, koju pod kontrolom drže proruske snage, prenosi danas holandski dnevnik “Volkstrant”.

Međutim, prema danas objavljenim rezultatima istrage ruskog koncerna “Almaz – Antej” za prozvodnju protivvazdušnog raketnog sistema BUK, “Boing-777” kompanije “Malezija erlajnz” oboren je 17. jula 2014. godine nad Ukrajinom sa teritorije koju su tada kontrolisale ukrajinske snage bezbednosti, prenele su ruske agencije.

Pozivajući se na tri izvora bliska istrazi, list “Volkstrant” precizira da je istragom utvrđeno da je avion pogođen raketom BUK zemlja-vazduh 17. jula 2014. godine, dok je leteo na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur.

Konačni izveštaj će zvanično biti objavljen kasnije danas u holandskoj vojnoj bazi, navodi AFP.

U tom izveštaju će, posle skoro 15 meseci, biti saopšteni rezultati istrage pada „boinga-777″ malezijske aviokompanije na istoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

U izveštaju se, kako navodi “Volkstrant”, odbacuje tvrdnja Moskve da je avion pogodila raketa koju su ispalile ukrajinske trupe dok je leteo na oko 33.000 stopa iznad Ukrajine.

Konačni izveštaj međunarodnog tima istražitelja podneće predsednik Saveta za bezbednost Holandije Tjibe Justra u bazi holandskog vazduhoplovstva Gilze-Rejn na jugu zemlje.

U Savetu je rečeno da mandat tog tela nije bio da utvrdi ko je “povukao obarač” i da se “istraga nije bavila pitanjem krivice ili odgovornosti”, već da se time bavi holandsko tužilaštvo koje sprovodi krivičnu istragu.

Međutim, dva izvora su rekla holandskom listu da je “raketa BUK razvijena i proizvedena u Rusiji”.

“Može se pretpostaviti da proruski aktivisti ne bi bili sposobni da operišu takvom napravom. Postoji sumnja u umešanost bivših ruskih vojnih zvaničnika”, rekao je neimenovani izvor “Volkstrantu”.

U dokumentu bi, između ostalog, trebalo da se nađu odgovori na pitanja o uzroku pada aviona i zaključak o odluci o letu iznad zone konflikta.

Takođe bi trebalo da pruži odgovor zašto su holandske porodice morale da čekaju između dva i četiri dana da bi dobile potvrdu da su njihovi rođaci bili u avionu, kao i da li su putnici i posada znali da avion pada, prenosi francuska agencija.

Preliminarni izveštaj Saveta o uzrocima pada “boinga” bio je objavljen 9. septembra 2014. na osnovu prvobitno dostupnih informacija, gde je, između ostalog, navedeno da se avion raspao u letu zbog oštećenja izazvanih spoljnim udarom  brojnih “visokoenergetskih objekata”.

Avion se srušio u vreme oštrih borbi ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine, a zvanični Kijev i Zapad okrivili su direktno proruske snage.

Ruski koncern “Almaz-Antej” sproveo je sopstvenu rekonstrukciju, čiji će rezultati biti predstavljeni na pres konferenciji u Moskvi.

Proizvođač protivvazdušnog raketnog sistema “Buk” smatra da, ako je raketa i bila ispaljena, ona je ispaljena sa ukrajinske teritorije.

TAS S je javio da će taj koncern danas na pres konferenciji predstaviti rezultate sopstvenog istraživanja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike