najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Papa održao misu na uglavnom praznom stadionu

Papa Franja održao je danas misu na uglavnom praznom stadionu u Tbilisiju, čime su njegovi pokušaji da poboljša odnose sa Grizijskom pravoslavnom crkvom doživeli javni neuspeh.

Papa Franja održao je misu pred oko 3.000 ljudi, na stadionu koji može da primi 27.000 gledalaca.

Na iznenađenje Vatikana, misi nisu prisustvovali čelnici Gruzijske pravoslavne crkve, prenose agencije, napominjući da je predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili bio jedini prisutni političar.

Tako su, kako ocenjuje AP, pokušaji pape da poboljša odnose sa Gruzijskom pravoslavnom crkvom doživeli javni neuspeh pošto je gruzijska patrijaršija odlučila da ne pošalje zvaničnu delegaciju na misu uz obrazloženje da pravoslavni vernici ne mogu da učestvuju u katoličkim službama.

Tokom priprema za papinu posetu Kavkazu, portparol Vatikana rekao je da će delegacija pravoslavnog sveštenstva prisustvovati misi u Tbilisiju “kao znak bliskosti između dve crkve”.

Portparolka gruzijske patrijaršije Nato Asatiani rekla je, međutim, da delegacija nije prisustvovala misi “u skladu sa obostranim dogovorom”.

“Sve dok postoje dogmatske razlike između naših crkava, pravoslavni vernici neće učestvovati u njihovim molitvama”, objavila je patrijaršija na svom sajtu, korigujući prvobitno saopštenje.

Ranije je planirano da se papa lično sastane sa pravoslavnom delegacijom na kraju mise, ali se on umesto toga zahvalio “pravoslavnim vernicima” koji su prisustvovali misi.

Papa Franja je u petak uveče doputovao u Gruziju, gde su ga dočekali predsednik Giorgi Margvelašvili i poglavar Gruzijske pravoslavne crkve, partijarh Ilija Drugi.

Gruzija je većinski pravoslavna zemlja. Prema podacima Vatikana, u njoj živi 112.000 katolika, ili 2,5 posto od ukupnog stanovništva.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike