U trendu

Parlament odbio predlog Zelenskog o promeni izbornog sistema

KIJEV – Poslanici ukrajinskog parlamenta danas su odbacili predlog novoizabranog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o izmeni izbornog zakona i tako naneli udarac njegovim nadama da će u parlamentu dobiti više svojih pristalica.

Predstavnik Zelenskog u parlamentu Ruslan Stefančuk optužio je poslanike da su prekršili sporazum o promeni izbornog zakona, za koji je rekao da je dogovoren dan ranije.

„Nadam se da je ostalo još vremena da se Vrhovna Rada prisili da uradi svoj posao“, rekao je Stefančuk , prenosi AP.

Poslanici su odbili da razmatraju predlog Zelenskog, a saveznici bivšeg predsednika Petro Porošenka daju prednost trenutnom izbornom sistemu, nadajući se da će im to pomoći da zadrže svoja mesta.

Zelenski je predložio izmene izbornog zakona kako bi se sledeći saziv parlamenta izabrao isključivo na stranačkim listama, tvrdeći da sadašnji način po kojem se deo zakonodavnog tela bira po većinskom sistemu podstiče političke ucene.

Volodimir Zelenski, 41-godišnji komičar koji je osvojio 73 odsto glasova na predsedničkim izborima prošlog meseca, prethodno je ukazom raspustio skupštinu i zakazao vanredne parlamentarne izbore za 21. jul, rekavši da su sadašnji poslanici previše fokusirani na samobogaćenje i da im nedostaje poverenje javnosti.

Predsednik Vrhovne Rade Andrij Parubij osudio je dekret o raspuštanju parlamenta kao neustavan, rekavši da će ga poslanici osporiti pred sudom.

Pristalice Zelenskog su odbacile takve otušbe, tvrdeći da je parlamentu dugo nedostajala većinska koalicija i da je to legitiman razlog za njeno raspuštanje.

Parlamentarni izbori su prvobitno bili zakazani za 27. oktobar, a to bi Zelenskog suočilo sa parlamentom u kojem dominiraju njegovi politički protivnici i onemogućilo bi ga da mesecima sprovodi svoj program.

Glavno predizborno obećanje Zelenskog bilo je da će doneti mir u istočnu Ukrajinu, gde se vladine trupe pet godina bore protiv separatista koje podržava Rusija, u sukobima u kojima je nastradalo najmanje 13.000 ljudi.

Šef predsednikovog kabineta Andrej Bogdan izjavio je da je potrebno da se održi referendum o pregovorima između Ukrajine i Rusije, kako bi „narod odlučio“, što je bivši predsednik Porošenko oštro kritikovao, navodeći da bi referendum „ugrozio suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.