U trendu

Počelo suđenje navijačima Dinama zbog veličanja ustaštva

BEČ – Pred Pokrajinskim sudom u Salcburgu počelo je suđenje protiv 14-orice navijača zagrebačkog Dinama zbog veličanja ustaštva u Austriji.

Muškarci u starosti između 23 i 37 godina pojavili su se u belim košuljama ili sakoima na optuženičkoj klupi, a državni tužilac Marku Neher podigao je optužnicu u kojoj im prebacuje da su prekršili zakon o zabrani veličanja nacizma.

Ovo je prva optužnica u Austriji, prema Zakonu o zabrani veličanja nacizma, zbog veličanja ustaštva.

Pripadnici „Bed blu bojsa“, koji sebe nazivaju „Egzil bojsi“, su 20. juna 2015. godine u Halajnu, prema optužnici, veličali ustaštvo.

Tužilac Neger je kazao da su na jednoj žurci pevali ustaške pesme, kao okačili zastavu tog režima, te i nacrtali kukasti krst.

On je podsetio da je fašistička ustaška diktatura bila teroristički režim koji je ubijao Jevreje, komuniste, Rome i pre svega Srbe.

Takođe su optuženi, u ranim jutarnjim satima u centru Salcburga, napravili više fotografija na kojima stoje sa desnom ispruženom rukom.

Inače pojedini od njih žive u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj i sebe, prema tužiocu, opisuju kao hrvatske nacionaliste.

„Oni priznaju da su koristili “ hrvatski pozdrav. To za treća lica izgleda kao da su koristili hitlerovski pozdrav. Da li je hitlerovski ili ustaški, za mene je to pravno isto“, podvukao je Neher.

On je podsetio da se Paragrafom 3g Zakona o zabrani veličanja nacizma navodi ne samo veličanje nacizma, već i veličanje duha nacizma.

„Nebitno u kom ruhu, sa kojom etiketom se pokušava učiniti dobrim nacizam. Ustaški režim nije bio nezavisna država, već vazal nacističke Nemačke“, naglasio je Neher.

Na drugoj strani advokat dela optuženik Kurt Jelinek ističe da je ova optužnica „probni balon“.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova planira izmenu zakona o zabranjenim simbolima. Ustaški simboli treba da uđu u novi zakon. To za sada nije slučaj“, podsetio je on.

Jelinek je sa sobom doneo atest profesora krivičnog zakona Huberta Hinterhofera u kojem se navodi da ustaški režim ne potpada pod zabranu.

„To je bilo roštiljanje, a ne ustaški skup“, naglasio je Jelinek dodajući da su optuženi angažovani oko crkve i socijalnih organizacija i da nisu ekstremni huligani.

I advokat ostatka optuženih Manfred Arthofer istakao je da se zakon o zabrani veličanja nacizma ne sme proširiti na hrvatske simbole.

Tužilac je na to odgovorio da je ukazivanje na zakon o zabrani simbola „pravna igrarija“, te da planirana izmena zakona predviđa administrativnu kaznu, zbog čega je Krivični zakon iznad njega.

„Ako je pravno neispravno onda su branitelji imali mogućnost da ulože žalbu na optužnicu. Toga nije bilo“, podsetio je on.

Optuženi su, preko advokata, poručili da se osećaju nevinima, i najavili da neće davati iskaze.

Njima, u slučaju presude preti kazna od godinu do deset godina zatvora.

„Ovo suđenje mogao bi biti presedan „, uveren je istraživač nacionalizma Dario Brentin.

On je istakao da se time poistovećuju ustaški i nacistički režim u Nemačkoj, te da presuda može imati dalekosežne posledice.

Ponajviše bi ova presuda mogla „ugroziti“ učesnike komemoracije u Blajburgu, gde se svake godine mogu videti ustaški simboli, a koji su do sada ostajali nekažnjeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar