Policija zatvorila muzej Pabla Eskobara

Kolumbijska policija zatvorila je mali muzej u Medeljinu koji je prikazivao život i vreme zloglasnog narkobosa Pabla Eskobara, jer njegovi vlasnici nemaju dozvolu za obavljanje aktivnosti, saopštile su vlasti.

Navedeno je da je u muzeju bilo sedam posetilaca kada je policija u sredu izvela raciju i zapečatila ulaz.

Muzej kojim je rukovodio Eskobarov 71-ogodišnji brat Roberto bio je popularna lokacija na takozvanoj „narko turi“ u Medeljinu.

Ta kontroverzna tura vodi posetioce na nekoliko mesta povezanih sa životom Pabla Eskobara, medju kojima su njegova grobnica, zatvor koji je izgradio za sebe i luksuzna vila koju su njegovi neprijatelji bombardovali.

Gradonačelnik Medeljina Federiko Gutijeres je rekao da su takve ture legalne ali da mu se ne dopadaju jer promovišu „mafijašku kulturu“.

„Šta ako bismo pričali priče žrtava (trgovine drogom) i učinili nešto da ih ne zaboravimo, umesto da ljude koji su napravili toliku štetu prikazujemo kao legende“, rekao je on nakon što je objavio zatvaranje muzeja.

Gutijeres je vodio kampanju za promenu gradske kulture i izjašnjavao se protiv televizijskih serija koje se bave životima medeljinskih narkobosova.

On je ranije ove godine izneo planove za rušenje Monaka, napuštene šestospratnice koja je pripadala Eskobaru, i pretvaranje lokacije u park u kom će biti spomenik žrtvama kolumbijskih kartela, uključujući i stotine policajaca ubijenih po Eskobarovom naredjenju.

„Ubedjen sam da svi simboli bezakonja moraju pasti“, rekao je gradonačelnik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.