U trendu

Politički zemljotres u Berlinu, šta sada?

„Dojče vele“ (DW) navodi da, nakon što su propali koalicioni pregovori o takozvanoj „Jamajka koaliciji“ u Nemačkoj, što je juče obznanio šef liberala Kristijan Lindner navodeći kao razlog prevelike razlike, najizglednija opcija su novi izbori, što bi bilo nešto potpuno novo u istoriji zemlje.

DW podseća da su više od mesec dana trajali početni razgovori, takozvano sondiranje za koaliciju kakva nikada nije postojala na saveznom nivou. Ali, partije čije boje odgovaraju bojama zastave Jamajke – crni demohrišćani (a među njima i bavarski konzervativci), žuti liberali i Zeleni, prema oceni DW gromoglasno su omanuli u pokušaju da nađu zajedničke imenioce.

„Bolje je ne vladati nego pogrešno vladati“, rekao je prvi šef liberala Kristijan Lindner koji je u nedelju pred ponoć objavio da su pregovori propali.

Dodao je da četiri stranke „nisu imale zajedničku predstavu o modernizaciji zemlje“ te da je posebno manjkalo poverenja. Njegovi saradnici su već u nekoliko intervjua bili oštri prema kancelarki Merkel kojoj su prebacili da je očajno vodila pregovore, da je vladao haos i da je htela da jednostavno produži politiku koju je vodila u još uvek aktuelnoj vladi sa socijaldemokratama.

U ime demohrišćana i bavarske sestrinske partije, kancelarka u tehničkom mandatu Angela Merkel rekla je da su pokušali sve „kako bi ipak našli rešenje“. Ona je dodala da veoma žali što razgovori nisu bili uspešni. DW navodi da je ona čitav tok pregovora predstavila dijametralno suprotno od liberala – tvrdi da je mnogo postignuto i da između njene stranke i liberala nije bilo nepremostivih razlika.

DW navodi da su slično izrazili lideri Zelenih. Kopredsednik stranke Džem Ozdemir prebacio je liberalima da od početka nisu imali dovoljno spremnosti da uđu u koaliciju. Liberali su, rekao je, jedinu moguću kombinaciju za formiranje vlade „nažalost odbili i uništili“.

Podseća se da su najkrupniji kamen spoticanja bili pregovori o klimi i izbeglicama. Prema informacijama dostupnim DW – jer pregovori su tajni pa mediji nemaju najbolji uvid, Zeleni su pristali na kompromis oko klimatskih ciljeva, ali su do kraja insistirali da izbeglice sa supsidijarnom zaštitom u Nemačkoj takođe mogu da ovde dovedu i svoje porodice.

Navodi se da su liberali u prvi plan kao problem istakli dodatne javne investicije koje traže Zeleni, dok bi Liberalima bilo draže smanjenje poreza i rasterećenje građana i privrede.

DW postavlja pitanje „šta sada?“ i navodi da su socijaldemokrate, koje su sa samo 20 odsto glasova na izborima krajem septembra imale najgori rezultat u posleratnoj istoriji, ponovile su da za njih produžetak takozvane velike koalicije i dalje ne dolazi u obzir. Potpredsednik stranke Ralf Štegner rekao je da ipak ne treba olako zazivati nove izbore.

Navodi se da nije baš najjasnije šta je Štegner time mislio da kaže. Matematički i politički su iscrpljene sve opcije osim eventualne manjinske vlade Angele Merkel za koju su šanse minimalne. SPD je već najavio da kao opozicija takvu vladu neće tolerisati.

DW navodi da bi se ponavljanje izbora – prvo u istoriji, odigralo prema članu 63 Ustava: savezni predsednik Frank-Valter Štajnmajer najpre mora da predloži nekoga za mesto kancelara. Ako ta osoba nema većinu u Bundestagu, počinje druga faza u kojoj Bundestag ima dve sedmice vremena da se saglasi o kancelaru. Ako ni to ne uspe, u trećoj fazi je dovoljna i relativna većina glasova. U tom slučaju predsednik ovu osobu može imenovati kancelar(k)om manjinske vlade, ali može sazvati i nove izbore u roku od 60 dana.

Navodi se da ankete poslednjih sedmica nisu pokazale značajne promene u raspoloženju birača. Moguće da demohrišćane, liberale i Zelene čekaju dva rđava scenarija – ili će u istom sastavu i posle novih izbora morati da pregovaraju, ili će desničari iz Alternative za Nemačku ojačati još za koji procenat i staviti još veći pritisak pred neku buduću vladu, zaključuje DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar