U trendu

Poljska opozvala ambasadora u Izraelu

VARŠAVA – Ambasador Poljske u Izraelu opozvan je do daljeg, saopštilo je danas poljsko ministarstvo spoljnih poslova, što je, prema oceni Rojtersa, još jedan znak da se pogoršavaju odnosi između dve zemlje nakon što je Varšava uvela novi zakon o restituciji.

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je nedavno zakon kojim se uskraćuje pravo nekadašnjim vlasnicima objekata i zemlje, uključujući i preživelima u holokaustu i njihovim naslednicima, da povrate imovinu koju im je zaplenio bivši komunistički režim.

Reagovali su premijer Naftali Benet i ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid, koji je zakon nazvao „antisemitskim i nemoralnim“, a otpravnik poslova ambasade Izraela u Varšavi je odmah opozvan.

„Kao odgovor na neopravdane akcije Izraela, ministarstvo spoljnih poslova obaveštava javnost da će poljski ambasador u Izraelu ostati u Poljskoj do daljeg“, navodi se u saopštenju.

Poljski ambasador je bio na odmoru, a iz Izraela su mu nedavno poručili da je bolje da se ne vraća u ambasadu.

Novim zakonom se određuje da administrativne odluke ne mogu biti osporavane pred sudom ako je prošlo više od 30 godina od njihovog donošenja, čime se Jevreji praktično sprečavaju da povrate imovinu oduzetu za vreme komunizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.