U trendu

Predsednik Kine u javnosti nakon viĆĄednevnog odsustva

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping ponovo se danas pojavio na drĆŸavnoj televiziji nakon viĆĄednevnog odsustva iz javnosti koje je izazvalo glasine o političkoj stabilnosti 69-godiĆĄnjeg kineskog lidera.

Si je na televiziji prikazan tokom posete izloĆŸbi pod nazivom „Celičenje napretka u novu eru“ na PekinĆĄkom sajmu, prenosi AP.

U pratnji premijera Li Kećijanga i drugih visokih kineskih lidera, Si, koji je i ơef vladajuće Komunističke partije i vrhovni komandant Narodnooslobodilačke armije, pogledao je neke prezentacije i prokomentarisao ekonomski napredak Kine u protekloj deceniji.

Poseta izloĆŸbi je bila prvo Sijevo pojavljivanje na televiziji otkako se proĆĄlog vikenda vratio sa regionalnog samita u Uzbekistanu.

Prema kineskim propisima o pandemiji, on bi morao da ostane u karantinu nedelju dana nakon povratka (iz inostranstva).

AP podseća da kineski netransparentni sistem često podstiče plasiranje glasina o političkim sukobima ili pokuĆĄajima puča, uprkos stabilnoj prirodi autoritarne, centralizovane drĆŸave koja se nemilosrdno obračunava sa svim neistomiĆĄljenicima.

Agencija navodi i da se Si smatra najmoćnijim kineskim liderom u poslednjih nekoliko decenija, da nema poznatih aktivnih političkih suparnika, te da je otklonio ustavna ograničenja ĆĄto mu omogućava da vlada doĆŸivotno ukoliko to poĆŸeli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.