najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Predsednik Mjanmara čestitao pobedu opozicionoj partiji

Predsednik Mjanmara Tein Sein čestitao je danas opozicionoj stranki liderke Aung San Su Ći na izbornom uspehu, rekao je portparol predsednika za Bi-Bi-Si (BBC).

Sa oko 40 odsto proglašenih izabranih mesta u novom sazivu parlamenta, Nacionalna liga za demokratiju (NLD) osvojila je skoro 90 odsto glasova.

Aung San Su Ći pisala je predsedniku Tein Seinu, komandantu oružanih snaga i predsedniku parlamenta i zatražila sastanak iduće nedelje da razgovara o “mirnom sprovodjenju želje naroda, koju su izrazili na izborima 8. novembra”. 

Medjutim portparol Je Htut rekao je da takav sastanak može da se održi tek kada se objave konačni rezultati izbora.

On je insistirao na tome da nema pokušaja odugovlačenja objavljivanja konačnih rezultata izbora održanih u nedelju.

Naša poruka narodu zemlje u ime Tein Seina je da predsednik Tein Sein želi da čestita narodu Mjanmara na slobodnom, fer i vrlo mirnom izbornom danu, rekao je Htut za BBC.

“I drugo, on takodje želi da čestita NLD-u na njihovom uspehu na izborima i da izrazi nadu da će oni moći da ispune želje naroda u budućnosti”, rekao je portparol.

Su Ći je zadržala svoje mesto u parlamentu u izbornoj jedinici u Jangonu. Ona prema ustavu ne može da bude predsednica zato što su joj pokojni suprug i dvoje sinova strani državljani, odnosno državljani Velike Britanije.

Dopisnici iz Mjanmara navode da Su Ći deluje oprezno uprkos njenoj naizgled ubedljivoj pobedi. Njena stranka je pobedila i 1990. na izborima ali su rezultati bili proglašeni nevažećim i ona je stavljena u dugotrajni kućni pritvor.

Vladajuća  Partija solidarnosti i razvoja unije (USDP), koja je pobedila na prethodnim, dosta kritikovanim izborima pre pet godina, osvojila je samo oko pet odsto mesta.

Četvrtina mesta u parlamentu rezervisana su za vojsku.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike