U trendu

Premijer Rute želi treći mandat, oštro prema migrantima u stilu Vildersa

Aktuelni konzervativni holandski premijer Mark Rute započeo je danas kampanju pred parlamentarne izbore 15. marta u toj zemlji, u nadi da će po treći put osvojiti mandat.

Rute je započeo kampanju u malom gradu Vormerveir gde je poput svog najvećeg rivala Gerta Vildersa, lidera ultra desničarske Partije za slobodu, slikao selfije sa pristalicama.

Nakon šest godina kao premijer na čelu dve koalicione vlade, Rute će pokušati da odgovori na izazov koji predstavlja njegov rival iz redova ultra desnice Gert Vilders.

Rute je poslednjih nedelja pooštrio ton prema imigrantima pozivajući sve građane da se ili prilagode holandskim vrednostima, ili da odu.

„Moj glavni zadatak kao premijera jeste da ovu državu održim sigurnom i stabilnom. To znači da moramo da reorganizujemo EU, da učinimo da NATO bolje radi za sve nas, da investiramo u odbranu,“ izjavio je Rute za AFP.

Rute je kako navodi agencija izjavio da će oni uvek imati mesta, ali naglasio da se mora znati koliko.

„Na primer imigracija, uvek ćemo pružiti toplu dobrodošlicu izbeglicama, ali ne prevelikom broju, moliću. Moramo da ograničimo broj tih koje primamo. Moramo da znamo tačno kakva smo mi vrsta zemlje.“

Kako navodi agencija, zbog porasta ekstremno desničarskih i populističkih partija u Evropi, predstojeći izbori u Holandiji predstavljaju vid testa za druge nadolazeće izbore, u Francuskoj i Nemačkoj.

Prema poslednjim anketama, od ukupno 150 mesta u donjem domu parlamenta, očekuje se da će Vildersova Partija za slobodu osvojiti oko 24 do 28, a Ruteova Narodna partija za slobodu i demokratiju od 23 do 27 mesta.

Vilders je predizbornu kampanju započeo prošle nedelje u gradu Spejkenise u blizini Roterdama. Okružen policijom, malom grupom demonstranata i većom grupom novinara, delio je letke i slikao se sa svojim pristalicama.

AP podseća da je njegova stranka ozbiljan kandidat da pobedi na izborima, pošto većina anketa pokazuje da ima veću podršku u odnosu na druge partije i ukazuje da bi nakon Bregzita mogao uskoro da usledi i Negzit, odnosno izlazak Holandije iz EU.

Podrška Vildersu je počela da raste nakon što je u decembru prošle godine bio proglašen krivim pred sudom zbog diskriminacije i širenja govora mržnje protiv Marokanaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar