U trendu

Preminuo najstariji čovek na svetu sa nepunih 114 godina

Preživeli u Holokaustu Jisrael Kristal koji je priznat kao najstariji čovek u svetu umro je danas, mesec dana pre svog 114. rodjendana, javljaju izraelski mediji.

Kristal koji je živeo u Haifi na severu Izraela rodjen je 15. septembra 1903. godine u poljskom selu Zarnovu. Godine 1920, kada mu je bilo 17 godina, preselio se u Lodj, gde je kasnije osnovao porodicu i otvorio fabriku slatkiša.

On je deportovan u Aušvic 1940. godine, gde je izgubio svoju prvu suprugu i dvoje dece. Kristal nije mnogo govorio o onome što je doživeo u Holokaustu.

„Dve knjige bi se mogle napisati samo o jednom danu tamo“, izjavio je u intervjuu za izraelski list Harec pre dve godine.

Kristal se uselio u Izrael 1950. godine sa drugom suprugom i naselio se u Haifi gde je nastavio da proizvodi slatkiše.

Prošle godine je priznat kao najstariji čovek na svetu po Ginisovom svetskom rekordu. Da bi bio priznat, morao je da predstavi dokumenta koja su izdata u roku od dve decenije posle njegovog rodjenja kako bi se potvrdilo broj njegovih godina.

Harec mu je pomogao da nadje listu stanovnika Lodja 1918. godine, njegov izvod iz matične knjige venčanih iz 1928, listu onih koji su proterani u Aušvic.

Kada mu je predstavnik Ginisa rekao da je zaista najstariji čovek na svetu on je odgovorio da to nije tako velika stvar.

Na pitanje koja je formula dugog života, odgovorio je da svako ima svoju sreću i da ona dolazi s nebesa, a da tajne ne postoje. Kristal koji je živeo više od jednog veka i bio svedok dva svetska rata rekao je da je svet u gorem stanju danas.

„Svet je gori nego u prošlosti. Ne svidja mi se popustljivost, ovde je sve dozvoljeno. Nekada mladi ljudi nisu bili drski kao što su sada. Oni su morali da misle o profesiji i da zaradjuju za život. Bili su stolari, krojači. To danas ne postoji. Danas je sve visoka tehnologija. Stvari dolaze lako, bez napora, bez fizičkog rada. Kada smo mi bili deca roditelji su nam govorili: ‘Oženićeš se s ovom, ne onom’. Danas deca sve odlučuju, nekada su roditelji imali poslednja reč“, govorio je on.

Kristal je svoj bar micva, ulazak dečaka u doba zrelosti u judaizmu, proslavio tek prošle godine, vek kasnije nego što je ubičajeno.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike