U trendu

Protesti širom SAD, u Njujorku 20 uhapšenih

Radnički sindikati i grupe za ljudska prava organizovali su danas proteste širom SAD, zahtevajući od predsednika SAD Donalda Trampa da odustane od svoje politike prema imigrantima i obećanja da će pojačati deportacije onih koji su ilegalno ušli u državu.

Na jednom od protesta, oko 500 građana je učestvovalo na Menhetnu u Njujorku u protestu ispred dve banke, zbog njihovog dogovora sa privatnim kompanijama koje su izgradile ili organizovale imigracione pritvorske centre, a tom prilikom uhapšeno 20 demonstranata, rekao je predstavnik grupe za zastupanje imigranata, koja broji 20.000 članova, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, poruka današnjeg protesta bila je da treba zaustaviti finansiranje objekata u kojima se drže imigranti.

U Njujorku se najveći protest planira u večernjim satima po lokalnom vremenu, na kome organizatori očekuju hiljade učesnika, a biće priređeni muzički performansi i govori sindikalnih lidera i imigranata koji ilegalno žive u zemlji.

Prema pisanju lokalnih medija, u parku MekArtur, nedaleko od centra Los Anđelesa, okupile su se hiljade ljudi da bi pokazale „otpor, jedinstvo i prkos“, pre planirane šetnje gradskim ulicama do Skupštine grada.

Učesnici protesta u SAD fokusirali su se na Trampovo obračun sa ilegalnom imigracijom, tako što vrši pritisak na policijske službe širom zemlje da pomažu naporima savezne vlade da dođe do pojedinaca traženih zbog deportacije i što preti da će uskratiti federalno finansiranje gradova koji ne sarađuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.