U trendu

Rekordna vrućina na jugozapadu SAD, ima i mrtvih

Živa se popela na paklenu visinu na jugozapadu SAD, uz smrt najmanje četiri osobe u Arizoni, i velike teškoće vatrogasaca u borbi protiv požara.

„Blizu smo istorijskog rekorda“ vrućine, rekao je u ponedeljak za AFP portparol vatrogasne službe grada Finiksa, Lari Sabervi, dodavši da je prethodni istorijski vrhunac bilo 50 stepeni u tom gradu 1990. godine, a poslednjih nekoliko dana termometar se zakovao na 49 stepeni.

Drugde na jugozapadu SAD rekordi su već premašeni.

Četvoro izletnika umrlo je u Arizoni od toplotnog udara, uključujući ženu od 28 godina koja je biciklom krenula da se provoza oko Finiksa.

U Nju Meksiku i Kaliforniji talas vrućine je nezapamćen: 50 stepeni u šumi Sibola gde gore tri veoma velika požara, 48 stepeni u Palm Springsu i 40 u Los Andjelesu.

U Nju Meksiku, požar je već progutao 72 kvadratna kilometra rastinja, desetine kuća i drugih objekata.

Dvostruko veći požar koji je izazvao grom, već je spalio 146 kvadratnih kilometara šume i neće biti savladan ni u narednih mesec dana, upozorile su vlasti.

U Arizoni je 245 kvadratnih kilometara u plamenu zbog požara na tri mesta.

Jedan požar u Kaliforniji, u rezervatu Los Padres se čak udvostručio tokom vikenda, na 32 kvadratna kilometra. Evakusani su ljudi iz 140 kuća, dok je požar još daleko od toga da bude pod kontrolom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.