Rusija nastavlja s udarima na IS i slučaju primirja u Siriji

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov izjavio je danas da Moskva neće obustaviti svoje vazdušne napade na položaje Islamske države (IS) u Siriji, ni ako i kada se tamo proglasi primirje.

„Očekuje se primirje između strana sirijskog sukoba, ali to ne znači i kraj rata protiv IS i drugih terorističkih grupa“, rekao je on agenciji Interfaks.

Foto: Beta

Foto: Beta

Rusija bi, dodao je Bogdanov, trebalo da iskoristi svaki prekid neprijateljstava da intenzivira svoje vazdušne napade na militantne aktiviste IS, navodi AP.

SAD, Rusija i bliskoistočne zemlje zalažu se za političko rešenje sirijske krize, koje bi za pregovarački sto dovelo sirijsku opoziciju i predstavnike sirijskog vladajućeg režima.

IS pokušava da proširi kontrolu na istoku Sirije

Najmanje 26 pripadnika sirijskih odbrambenih snaga poginulo je u sukobima sa džihadistima Islamske države, nakon čega je ta teroristička grupa proširila svoju kontrolu u gradu Deir Ezoru na istoku te zemlje, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Kako je Opservatorija navela, militanti ISIS-a zauzeli su industrijski deo tog grada nakon snažnih napada koji su počeli u sredu ujutru kada su tri bombaša samoubice dovezla automobile-bombe u predgrađe, u čijim eksplozijama je poginulo 11 vojnika provladinih snaga.

“U žestokim sukobima, vazdušnim napadima i obračunima vatrenim oružjem stradalo je 26 pripadnika sirijske vojske i 12 militanata ISIS,“ saopštila je Opservatorija.

Kako navodi agencija AFP, ISIS već zauzima veći deo provincije bogate naftom u kojoj se Deir Ezor nalazi, a već se mesecima bore za zauzimanje tog grada, uključujući i aerodroma u neposrednoj blizini.

Kako podseća francuska agencija, ukoliko militanti u potpunosti zauzmu taj grad, to će od osvajanja grada Rake na severu biti druga pokrajinska prestonica pod njihovom kontrolom.

Više od 250.000 ljudi je poginulo u sukobima u Siriji koji su počeli u martu 2011. godine kao protest protiv vladajućeg režima, a koji je postao pravi rat sa više zaraćenih strana.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar