U trendu

Rusija nema favorita na predsedničkim izborima u Srbiji

Moskva nema favorita među predsedničkim kandidatima u Srbiji, izjavio je Sergej Železnjak, saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, navodeći da u ruskoj spoljnoj politici ne postoji praksa mešanja u unutrašnja pitanja suverenih država.

U intervjuu za „Srpski telegraf“, Železnjak navodi da Rusija ne planira da imenuje favorite“ niti da daje „mentorske instrukcije“ jer je to, kaže, u suprotnosti sa vrednostima i sa kulturom spoljne politike Rusije.

„Pozivamo i zapadne zemlje da odbace nedostojne političke intrige i lobiranje u Srbiji i na Balkanu“, ističe Železnjak i navodi da Rusija sa optimizmom očekuje da će sledeći legitimno izabrani predsednik Srbije nastaviti tradicionalnu politiku jačanja bratskih odnosa Srbije i Rusije i naroda u svim pravcima.

Upitan u kojoj meri je Putin zainteresovan za predsedničke izbore u Srbiji i ima li svog favorita, Železnjak je rekao da Rusija poštuje prava i slobode građana Srbije.

„Koju god odluku da donesu njeni glasači, mi ćemo je poštovati“, kaže Železnjak, koji je i zamenik sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije, čiji je lider Putin.

Navodi i da sama formulacija pitanja svedoči o tome da je mešanje Zapada u unutrašnje poslove suverenih država postala uobičajena praksa na Balkanu, te da mu je dobro poznato kako za rukovodeća mesta na Balkanu zapadni funkcioneri i ambasade lobiraju kandidate koji zavise od njih i kako se intenzivno mešaju u određivanje sastava parlamenata i vlada i u formiranje koalicija.

„Mi smatramo da je takva praksa neprihvatljiva i da je uvredljiva za našu braću Srbe, isto kao i za narode drugih zemalja u ovom regionu i celom svetu“, kaže Železnjak i navodi da je velika popularnost Rusije i Vladimira Putina u Srbiji pokazatelj visokog nivoa odnosa dveju država.

Ocenio je da Hrvatska zavidi Srbiji na MIG-ovima koje je dobila od Rusije, te da ih zato naziva „kantama“.

„Takva tvrdnja zvuči pomalo čudno s obzirom na to da sama Hrvatska u svom arsenalu poseduje sovjetske lovce MIG-21 i helikoptere MI-8. Verovatno neko u Hrvatskoj zavidi Srbiji zbog značajnog pojačanja odbrambene moći“, kaže Železnjak.

Kako je naveo, o kvalitetu ruske vojne tehnike objektivno i ubedljivo svedoči rezultat borbenih dejstava sirijske narodne armije koja ruskim oružjem i uz podršku vazdušno-kosmičkih snaga Rusije upešno oslobađa zemlju od međunarodnog terorizma.

Navodeći da će Rusija uvek biti uz bratski balkanski narod, kaže da je Rusija svesna da Srbija realizuje nezavisnost u uslovima dramatičnih događaja koji se odigravaju na Balkanu i složenih odnosa sa pojedinim susedima usled istorijskih okolnosti, kao i u uslovima pritisaka na zemlje u regionu od odlazeće administracije SAD i NATO.

„Zbog toga dosledno jačanje vojne neutralnosti Srbije treba da bude neraskidivo povezana sa jačanjem odbrambenog potencijala zemlje“, rekao je Železnjak.

Upitan sa kojom strankom u Srbji Jedinstvena Rusija ima najbolju saradnju, Železnjak kaže da Jedinstvena Rusija ima potpisane sporazume sa SNS, sa SNP, kao i sa pokretom Dveri i DS S.

„Prošle nedelje smo u Beogradu razgovarali o jačanju odbrambene moći Srbije, jačanju vojne neutralnosti, učvršćivanju pravoslavnih i porodičnih vrednosti i po svim pitanjima nailazimo na apsolutno međusobno razumevanje, što se u politici ne sreće tako češto“, rekao je Železnjak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.