U trendu

Rusija: Pensove izjave o Balkanu nemaju veze sa realnošću

Optužbe koje je izneo američki potpredsednik Majk Pens u Podgorici da Rusija radi na tome da odvoji Balkan od Zapada, destabilizuju jug Evrope i pokazuju hladnoratovski mentalitet Vašingtona, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da ministarstvo spoljnih poslova Rusije sa žaljenjem konstatuje da „Vašington sve dublje tone u primitivnu ideologiju ere Hladnog rata“ koja je, kako navodi, potpuno odvojena od stvarnosti.

U saopštenju ruskog ministarstva se kaže da nametanje izbora „ili sa Zapadom ili sa Rusijom“ balkanskim državama, neizbežno vodi ka rastu napetosti na kontinentu i destabilizuje situaciju u regionu.

Pritom se, kako se ističe, „aktivno gura teza o navodnom bezalternativnom stupanju jugoistočne Evrope u NATO, ’guraju‘ se projekti zasnovani na nelojalnoj konkurenciji, koji su protiv ekonomske logike“, preneo je Sputnjik.

„Pozivamo američke kolege da prekinu da klevetaju Rusiju i njenu spoljnu politiku koja se uvek zasnivala na poštovanju partnera i spremnosti za zajednički konstruktivni rad uz uzimanje u obzir međusobnih interesa“, navelo je Ministarstvo.

Pens je juče u Podgorici rekao da Rusija pokušava da iscrtava nove međunarodne granice silom, kao da je i na Zapadnom Balkanu nastojala da destabilizuje region.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    Braćo Rusi, vama je NATO ne u dvorištu nego pred ulaznim vratima a vi se brinete za Balkan koji vam je sada daleko predgrađe.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike