U trendu

Rute: Razumem Turke, ali je Erdogan prešao svaku meru

Holandski premijer Mark Rute izjavio je danas da razume da su Turci besni jer je avionu sa sefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom zabranjeno da sleti u Roterdam, ali je ocenio da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preterao kada je uporedio Holanđane sa nacistima.

„To je luda primedba. Razumem da su besni, ali je ovo prešlo svaku meru“, rekao je Rute novinarima tokom kampanje za parlamentarne izbore, zakazane za 15. mart u toj zemlji, preneo je Rojters.

Nakon što je holandska vlada zabranila da avion sa turskim ministrom spoljnih poslova sleti u Roterdam, Erdogan je kritikovao Holanđane kao „nacističke ostatke i fašiste“.

Istim povodom, Turska je danas pozvala zamenika holandskog ambasadora u Ankari na razgovor u Ministarstvu spoljnih poslova, u znak protesta.

Vlada Holandije zabranila je ranije danas, navodeći bezbednosne razloge, da avion sa Čavušogluom sleti u Roterdam gde je nameravao da se, uprkos zabrani gradskih vlasti, obrati turskim građanima uoči glasanja u aprilu o većim ovlašćenjima predsednika Turske.

Odluka holandske vlade da povuče dozvolu za sletanje turskog aviona pogoršala je diplomatski spor između te dve članice NATO zbog kampanje uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi.

U saopštenju, holandska vlada navodi da je dozvolu za sletanje povukla zbog „rizika po javni red i bezbednost“ koje je, kako obrazlaže, uzrokovala predložena poseta Čavušoglua Roterdamu.

Vlasti grada Roterdama zabranile su Čavušogluu da se obrati na tamošnjem mitingu povodom podrške Erdoganovoj kampanji uoči referenduma, ali je Čavušoglu rekao da će, bez obzira na zabranu roterdamskih vlasti, otputovati u taj grad.

To je saopštio nakon što je holandski premijer Mark Rute kazao da je njegova vlada uputila najsnažniju moguću preporuku Turskoj da ne šalje svoje predstavnike na skup.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.