SAD pokušale da izvedu vojni puč u Siriji?

Administracija predsednika SAD Baraka Obame je početkom sirijskog konflikta tražila mogućnost da smeni sirijskog predsednika Bašara Asada, ali nije uspela, objavio je „Vol strit džurnal“, pozivajući se na bivše i sadašnje američke činovnike.

Na samom početku sirijskog konflikta, kako tvrdi list, SAD su pokušale da pronađu „pukotine u režimu“ koje bi se mogle iskoristiti za izvođenje vojnog puča, „ali ih mnogo nisu našli“, preneo je Sputnjik.

Foto: Twitter/BarackObama

Foto: Twitter/BarackObama

U 2011. godini, prema podacima lista, predstavnici američkih specijalnih službi našli su oficire-alavite koji bi, teorijski, mogli da stanu na čelo države.

„U 2011. godini politika Bele kuće je bila da se pređe na političku tranziciju u Siriji pronalaženjem pukotina u režimu i nuđenjem nagrada ljudima kako bi napustili Asada“, rekao je listu jedan od bivših saradnika administarciuje predsednika SAD.

Što se tiče tajnih kontakata Vašingtona i režima Asada, oni su bili neredovni.

Ponekad su predstavnici dve zemlje direktno razgovarali, nekad su saošpštenja išla preko posrednika, navodi list.

Osim toga, u različito vreme, predsenik Sirije je pokušavao da stupi u kontakt sa administarcijom kako bi saopštio o potrebi ujedinjavanja napora SAD i sirijske vlade u borbi protiv terorizma.

Rat u Siriji je počeo u martu 2011. godine. Prema podacima UN, od tada je u sukobima poginulo više od 220.000 ljudi.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar