U trendu

SAD: Pravni stručnjak za dokumenta u slučaju Tramp

VAŠINGTON – Federalni sudija Ajlin Kenon danas je odobrila zahtev bivšeg presednika SAD Donalda Trampa da se imenuje stručnjak koji će pregledati dokumenta koja je Federalni istražni biro (FBI) zaplenio tokom pretresa Trampovog doma na Floridi.

Ona je, takođe, naložila Sekretarijatu za pravosuđe da privremeno zaustavi upotrebu zaplenjenog materijala u istrazi, preneo je AP.

Odlukom sudije okružnog suda Ajlin Kenon daju se ovlašćenja nezavisnom ekspertu da pregleda dokumenta uzeta tokom pretresa 8. avgusta i iz istrage izuzme materijal koji je možda zaštićen u okviru „privilegije izvršne vlasti“ ili poverljive komunikacije između advokata i klijenta.

Neka dokumenta će možda na kraju biti vraćena Trampu, ali je Kenon odložila donošenje odluke o tom pitanju, preneo je Glas Amerike.

Sekretarijat za pravosuđe protivio se imenovanju nezavisnog pravnog eksperta, navodeći da to nije potrebno delom i zato što su zvaničnici već razmotrili dokumenta koja su potencijalno zaštićena izvršnom privilegijom (pravo predsednika da čuva osetljivu komunikaciju i drugu predsedničku dokumentaciju u tajnosti).

Imenovanje pravnog stručnjaka verovatno će usporiti istragu držanja strogo poverljivih dokumenata u Mar-a-Lagu, naročito imajući u vidu odluku sudije da Sekretarijat za pravosuđe ne može trenutno da koristi zaplenjeni materijal u svojoj istrazi.

„Sud ima na umu to da ograničenja na krivična gonjenja nisu dobrodošla, ali smatra da je zbog ovih okolnosti bez presedana neophodna kratka pauza da bi se omogućila neutralna procena treće strane i osigurao pravedan proces sa adekvatnom zaštitom“, napisala je u odluci Kenon, koju je na položaj sudije imenovao Tramp.

Međutim, nije poznato da li će presuda značajno uticati na dugoročne odluke o istrazi i podizanju optužnice ili na konačan ishod istrage.

U međuvremenu, američkoj obaveštajnoj zajednici dozvoljeno je da nastavi da procenjuje moguće rizike zbog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima.

Trampovi advokati tvrdili su da je imenovanje zasebnog eksperta – obično nezavisnog advokata ili bivšeg sudije – neophodno da bi se osigurala nezavisna istraga dokumenata preuzetih tokom pretresa, kako bi bilo koje lične informacije ili dokumenta bili izdvojeni i vraćeni Trampu.

U ovom slučaju, zaplenjeni materijal obuhvataju „zdravstvena dokumenta, materijal vezan za poreze i informacije o računima“, navodi se u odluci sudije.

Iz Sekretarijata za pravosuđe je ranije saopšteno da Trampu ne mogu biti vraćena predsednička dokumenta zato što više nije predsednik i stoga mu više ne pripadaju.

Lični podaci su pronađeni zajedno sa poverljivim informacijama, zbog čega imaju potencijalnu vrednost kao dokaz, navedeno je iz sekretarijata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.