U trendu

SAD: Rusija hakovala našu energetsku mrežu i najvažniju infrastrukturu

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa optužila je danas Rusiju za usaglašenu operaciju hakovanja američke energetske mreže i drugih najvažnijih infrastruktura, uključujući avijaciju, i uvela sankcije nizu ruskih zvaničnika zbog mešanja u predsedničke izbore.

To su do sada najtvrdji potezi koje je protiv Rusije povukla Trampova administracija, kojoj kritičari zameraju da je previše blaga prema Moskvi.

Neimenovani američki bezbednosni zvaničnici rekli su danas novinarima da su Federalni istražni biro (FBI), Ministarstvo unutrašnje bezbednosti i obaveštajne agencije utvrdili da je ruska obaveštajna mreža odgovorna za niz sajber napada koji su počeli pre godinu dana, a čije su mete bile ključni sektori američke ekonomije – energetski, nuklearni, trgovinski, kao i sektori avio sabraćaja, vode i proizvodnje.

Zvaničnici su naveli da su ruski hakeri birali mete, ostvarili pristup kompjuterskim sistemima, vršili „izvidjanje mreže“ sistema koji kontrolišu ključne elemente američke ekonomije i potom pokušali da prikriju svoje tragove brisanjem dokaza o svom upadu.

Vlada SAD je pomogla industrijama da izbace Ruse iz svih sistema za koje se za sada zna da su napadnuti, navode zvaničnici i dodaju da takvi pokušaji i dalje postoje.

Oni su ostavili otvorenu mogućnost da bude otkriveno još upada u sisteme i dodali da je američka vlada upozorila energetsku industriju da bude na oprezu zbog mogće pretnje.

Trampova administracija danas je uvela sankcije protiv 19 ruskih državljana zbog njihovog navodnog mešanja u predsedničke izbore u SAD, a medju njima je i 13 osoba protiv kojih je optužnicu podigao specijalni savetnik Robert Muler u okviru istrage o umešanosti Rusije.

Sankcijama je obuhvaćeno i pet ruskih kompanija, uključujući Agenciju za istraživanje interneta, optuženu da stoji iza obimne kampanje širenja dezinformacija na internetu, u cilju uticanja na ishod izbora 2016. na kojima je Tramp pobedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton.

Ministarstvo finansija SAD objavilo je danas odluku o uvodjenju sankcija, u vreme oštrih kritika na račun Trampa i njegove administracije što nisu iskoristili ovlašćenja koja je odobrio Kongres SAD, da kazne Rusiju zbog mešanja u izborni proces.

Nove sankcije će značiti i prvu upotrebu ovlašćenja koje je Kongres SAD usvojio prošle godine kao reakciju na navodno mešanje Moskve. Njima je zamrznuta sva imovina koju sankcijama pogodjeni pojedinci i kompanije eventualno imaju u SAD, a američkim državljanima je zabranjeno poslovanje s njima.

Medju 19 ruskih državljana su i zvaničnici koji rade za vojnu obaveštajnu službu GRU. Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da su se u američke izbore mešali i GRU i ruska vojska i da su „direktno odgovorni“ za sajber napad na brojne kompanije širom Evrope u junu 2017.

Sankcije su uvedene Jevgeniju Prigožinu, koji je poznat kao „kuvar“ ruskog predsednika Vladimira Putina. On je bio na čelu Agencije za istraživanje interneta iz Sankt Peterburga, čijih 12 radnika je takodje pogodjeno danas uvedenim sankcijama. Upravo je njih 13 obuhvaćeno Mulerovom optužnicom prošlog meseca.

Ministarstvo finansija SAD navelo je da je ta firma „stvorila i upravljala ogromnim brojem naloga nepostojećih ličnosti koje su se predstavljale kao američki gradjani“ i da je „tom aktivnošću plasirala hiljade objava koje su na internetu videli milioni ljudi“.

Sankcijama je obuhvaćeno i šest radnika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), zbog sajber napada čija su meta bili ruski novinari, opozicione ličnosti, strani političari i američki zvaničnici.

Rusija je brzo reagovala i saopštila da priprema uzvratne mere posle najnovijih američkih sankcija zbog navodnog mešanja u predsedničke izbore 2016.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Kremlj na sankcije odgovara smireno i „u hodu“ ali i da je Rusija „počela pripremu uzvratnih mera“.

Rjabkov je naveo da je Trampova administracija tempirala sankcije pred predsedničke izbore u Rusiji. Na tim izborima koji će biti održani u nedelju očekuje se ubedljiva pobeda aktuelnog predsednika Vladimira Putina.

Kako je prenela agencija TASS, Rjabkov je rekao da su američke akcije „povezane s američkim unutrašnjim haosom, a naravno i s ruskim izborima“.

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    GOSPODINE TRAMPE, NATERACE VAS RUSIJA, DA VRATITE ZEMLJU INDIJANCIMA ! IZMEDJU KOSOVA I VAS, NEMA RAZLIKE. TUDJE, MIRISE NA PROPAST. JEDAN, OD SVEDOKA ISTORIJE …

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike