U trendu

SAD u aprilu izdale 20 odsto manje viza muslimanskim zemljama

Sjedinjene Američke Države, u odnosu na prosečne mesečne podatke iz 2016. godine, izdale su u aprilu 20 odsto manje viza državljanima gotovo 50 država sa većinskim muslimanskim stanovništvom, pokazalo je istraživanje „Politika“.

Kada je reč samo o arapskim zemljama, broj izdatih viza je manji za 30 odsto u odnosu na prosečne mesečne podatke iz 2016. godine.

Vize izdate za državljane šest zemalja na koje se odnosi zabrana putovanja u SAD – Iran, Siriju, Sudan, Somaliju, Libiju i Jemen, smanjenje izdatih viza je još veće i iznosi čak 55 posto u odnosu na prosečne mesečne podatke iz prošle godine.

Portparol Biroa za konzularne poslove Stejt departmenta Vilijem Koks ne pridaje veliki značaj ovim podacima, ističući da su zahtjevi za vize ciklični i da se razlikuju od meseca do meseca, te da na njih utiču lokalni i globalni faktori.

Koks je rekao da je broj zahteva i izdatih viza veći tokom turističke sezone.

Podaci „Politika“, međutim, pokazuju da je u aprilu ove godine izdato oko 69.000 viza državljanima gotovo 50 država sa većinskim muslimanskim stanovništvom, dok je tokom jednog meseca prosečno prošle godine izdato 85.790 viza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.