Severna Irska stavlja veto na Bregzit?

Dvojica advokata iz Belfasta tvrde da Severna Irska ima pravo da uloži veto na odluku Velike Britanije da izađe iz Evropske unije, pozivajući se na uslove istorijskog mirovnog sporazuma iz 1998. godine.

Advokat Ronan Laveri navodi da je potpisivanjem Sporazuma na Veliki Petak “priznat suverenitet nad ustavnim pitanjima”, prenela je agencija AFP.

“Narod Severne Irske ima kontrolu nad ustavnim promenama, one ne mogu da im budu nametnute”, ističe Laveri, koji predstavlja grupu političara koji planiraju da ulože zakonski prigovor na rezultate referenduma 23. juna, na kojem je većina građana Velike Britanije podržala izlazak iz Unije.

Severna Irska i Škotska su većinom glasova podržale ostanak u EU, ali su prevagnuli glasovi iz Engleske i Velsa, gde je većina glasala za Bregzit.

Sa Laverijem se slaže i advokat Kiran O”Her, pravni zastupnik borca za prava žrtava Rejmonda Mekorda, koji se takođe protivi odluci Londona da se razdruži od Evropske unije.

Severna Irska strahuje da bi posle Bregzita, za koji se očekuje da bi mogao da se realizuje 2019. godine, mogla da bude uvedena čvrsta granica sa Republikom Irskom, za razliku od sadašnje otvorene granice.

Sporazumom na Veliki Petak su 1998. okončane tri decenije nasilja u Severnoj Irskoj, u kojem je poginulo 3.500 ljudi.

Ostavite komentar