U trendu

Shinas: Par nedelja strpljenja do vakcina za Zapadni Balkan

BRISEL, 19. januara ( Tanjug) – Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je danas da ne treba dovoditi u pitanje spremnost EU da pomogne Zapadnom Balkanu u nabavci vakcina protiv kovid-19, ali je dodao da treba biti strpljiv do prvih isporuka.

Šinas je govoreći o strategiji vakcinacije u EU naglasio da u ovim trenutku Brisel ne može da kaže ”kada, koliko i kome” će na Zapadnom Balkanu biti isporučene obećane vakcine iz zajedničke nabavke, ali je istakao da se trenutno radi na obezbeđivanju vakcina za sve zdravstvene radnike u regionu.

”Situacija je takva da moramo biti strpljivi nekoliko nedelja. U ovom trenutku, prvenstveno se postavlja pitanje dostupnosti vakcina, a ne novca”, navodi Šinas.

On je naveo da je EU obezbdeila 70 miliona evra donacija za nabavku vakcina za zemlje Zapadnog Balkana iz zajedničkie EU nabavke koja do ovog trenutka iznosi 2,3 miljarde naručlenih doza.

”Spremni smo da obezbedimo donacije i preusmerimo vakcine koje su nabavljene za zemlje članice. O tome se već razgovara, a nastaviće se i na sastnku lidera EU u četvrtak”, rekao je Šinas.

On dodaje da će Evropska komisija koordinisati proces isporuke vakcina iz zemlja članica partnerima na Zapadnom Balkanu, ali i naglašava da ”sada nije pametno govoriti o broju doza, vremenskim rokovima i kome će ići vakcine”.

”Naši susedi, partneri i prijatelji treba da budu sigurni da će im EU pomoći u ovom teškom trrenutku kada se programi vakcinacije pokreću širom sveta. Ovo je značajan geopolitički, potez, ali na delu je i kontinentalna evropska solidarnost.”, zaključio je Šinas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.