U trendu

Sirijski pobunjenici se povlače iz poslednjeg uporišta

Sirijski pobunjenici počeli su večeras da se evakuišu iz Dume, poslednjeg pobunjeničkog uporišta, u istočnoj Guti u Siriji, prenose lokalni mediji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da oko 1.300 pobunjenika, civila i aktivista želi da napusti taj grad. Oni će biti evakuisni u pobunjeničku enklavu Idlib, na severu Sirije, prenose lokalni mediji.

Državna agencija SANA javlja da pobunjenici autobusima napuštaju Dumu, razoreno severoistočno predgradje Damaska, koje je pre rata imalo 110.000 stanovnika.

Ovo je prva organizovana evakuacija pobunjenika iz Dume, jednog od prvih mesta koje su zahvatili antivladine demonstracije 2011, navodi AP.

Rusija, kao saveznica sirijskih vlasti, i pobunjenici postigli su dogovor o evakuisanju preostalih pobunjenika iz Dume.

Pozivajući se na diplomatske izvore, sirijski državni list Vatan preneo je da je postignut dogovor prema kojem će pobunjenici predati teško oružje i napustiti Dumu.

Odlaskom pobunjenika grupe Džaiš al Islama iz Dume, sirijska vojska preuzima kontrolu nad širim prigradskim regionom Gute kod Damaska, što je bila poslednje pobunjeničko uporište kod glavnog grada Sirije.

Zahvaljujući vojnoj podršci Moskve, vlada u Damasku je uspela da preokrene rat u svoju korist i ostvari veliki broj pobeda protiv pobunjenika i džihadista i povrati kontrolu nad više od polovine zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.